ГЕРБ-СДС получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Формацията предлага за министър-председател Росен Желязков, стана ясно на церемонията в президентството.

Желязков пък директно предложи структура и състав на Министерския съвет. Според Конституцията той имаше седем дни да посочи проектосъстав на правителството. Вместо това Желязков върна мандата директно изпълнен. 

На церемонията в президенството присъстваха още председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник Томислав Дончев. 

До седмица трябва да е ясно дали кабинетът на ГЕРБ ще бъде избран. Засега само от ДПС са заявили официално, че ще подкрепят кабинета.

Двете парламентарни групи обаче имат само 114 гласа. При определени обстоятелства те могат да се окажат достатъчни за избор на кабинет.

Сред имената на министрите личат много кадри на ГЕРБ. Особено интересно е, че Калин Стоянов е предложен за вътрешен министър, а Георги Гвоздейков - за министър на транспорта. Двамата бяха министри на Николай Денков и запазиха постовете си и в служебното правителство на Димитър Главчев.

От ГЕРБ дълго време отричаха, че Стоянов е техен кандидат. Гвоздейков пък бе изключен от "Продължаваме промяната", след като остана в правителството на Главчев.