Досегашната обществена радио- и телевизионна компания в Словакия беше официално разпусната и заменена от нова държавна медия. Опозиционните партии обявиха, че ще обжалват закона в Конституционния съд.

В неделя президентът Петер Пелегрини подписа закона за телевизия  RTVS, приет от правителственото мнозинство от две социалдемократически и една националистическа партия в парламента. След това той беше набързо публикуван в словашкия държавен вестник малко преди полунощ. С това в последния момент беше изпълнено изискването той да влезе в сила в понеделник, както беше планирано, като по този начин официално се сложи край на съществуването на досегашния телевизионен оператор RTVS.

Новият телевизионен оператор STVR вече е започнал работа. Аудиторията може и да не забележи веднага разликите. Както и досега всички новинарски предавания се излъчват с логото на RTVS на снимката, а уебсайтът на RTVS също все още функционира на обичайния адрес.

Едва едва в късния следобед в понеделник парламентарният вицепрезидент Петер Зига, който само временно отговаря за държавните медии, обяви назначаването на шеф на STVR. Експертът по маркетинг Игор Сланина ще управлява компанията с ограничени правомощия до края на септември, докато няма официално избран ръководител на STVR.

А новият ръководител ще се избира не от независим орган, а от съвет, съставен от представители на правителството и депутати.

Националистическият министър на културата Мартина Симковичова и лявопопулисткият министър-председател Роберт Фицо неведнъж са критикували репортажите на RTVS, че са твърде критични към тях. Поради съществуващото правно положение обаче те не успяха да отстранят генералния директор Любош Махай и неговия екип, които бяха избрани от предишното парламентарно мнозинство до 2027 г. Официалното разпускане на RTVS премахва тази пречка.