Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не разполага с достатъчно доказателства, че инфлационните заплахи пред еврозоната са отминали.

Това заявиха шефката на ЕЦБ Кристин Лагард и главният икономист на банката, цитирани от Блумбърг. Така те подхраниха очакванията, че ЕЦБ няма да намали лихвения процент на заседанието си този месец.

Пазарът на труда в 20-те страни, използващи еврото като валута, е устойчив, а банката разполага с време да оцени постъпващата информация, заяви Лагард в понеделник в Синтра, Португалия, където откри годишния форум на централните банки на ЕЦБ. В интервю за Блумбърг във вторник главният икономист на банката Филип Лейн заяви, че информацията за инфлацията през юни няма да е достатъчна за пълна оценка на внимателно наблюдаваните цени на услугите.

"Все още сме изправени пред ред несигурности относно бъдещата инфлация, особено що се отнася до това как ще се развие връзката между печалбите, заплатите и производителността и дали икономиката ще бъде засегната от нови шокове от страна на предлагането", каза Лагард. "Ще ни е нужно време да съберем достатъчно информация, за да сме сигурни, че рисковете от инфлация над поставените за нея граници са отминали", допълни тя.

Изказването подсказва предпочитание за непроменени разходи по заемите на заседанието на ЕЦБ по-късно през юли. След първоначалното намаление на лихвите през юни инвеститорите очакват от Лагард индикации за това колко бързо ще продължат да бъдат понижавани те. Както и дали политическата драма в родната ѝ Франция ще повлияе по някакъв начин на паричната политика, отбелязва "Блумбърг".

Франция не бе спомената в речта от понеделник, нито пък бяха предложени конкретни насоки за бъдещия път на ЕЦБ. Лагард потвърди ангажимента си за вземане на решения в зависимост от постъпващите икономически данни.

"Силният пазар на труда означава, че може да отделим време, за да съберем нова информация, но трябва да вземем предвид и факта, че перспективите за растеж остават несигурни", допълни тя. "Всичко това поддържа решимостта ни да останем зависими от данните и да вземаме решенията си за политиката среща по среща."

Лагард заяви още, че оценката на официалните служители за перспективите пред инфлацията се "крепи на нашите прогнози, но не се ограничава само до тях". Така тя отхвърли спекулациите сред анализаторите, че ЕЦБ ще обмисля промяна на лихвените проценти на тримесечните срещи само тогава, когато има нови прогнози.

Тя подчерта още, че регулаторите няма да бъдат отклонени от курса си от коя да е дадена информация, след като в миналото подчертаваше, че обратният път към двупроцентовата инфлация ще бъде неравен и може да включва временни спънки.

"Докато потокът нова информация непрекъснато попълва и подобрява представата ни за средносрочна инфлация, ние не сме насочвани от нито една конкретна точка данни", обясни Лагард. "Зависимостта от данните не означава зависимост от конкретни данни."

Във вторник политиците ще получат актуална информация за ценовия натиск в еврозоната през месец юни. Това може да демонстрира известен малък прогрес към целта за инфлация от 2 на сто. Икономистите изчисляват, че ръстът на потребителските цени се е успокоил до 2,5 % от 2,6 на сто.

Пазарите залагат на още едно или две намаления на лихвите през тази година, припомня "Блумбърг". Същевременно Банката за международни разплащания предупреди в неделя, че централните банки трябва да бъдат внимателни при прекалено бързото понижение на лихвите, за да не се стигне до ново разпалване на инфлацията.