Износът на диаманти от Русия през втората година на войната в Украйна - 2023 г. - е намалял с 12 % до 32,4 милиона карата спрямо 36,7 милиона карата година по-рано.

Това съобщи БТА, позовавайки се на контролираната от Кремъл държавна информационна агенция ТАСС.

Приходите от това перо спадат до близо 3,7 млрд. долара в сравнение с 3,87 млрд. година по-рано, според данни на организацията Кимбърлийски процес (KPCS). Тя е кръстена на проведената през 2000 г. в Кимбърли, Южна Африка, среща за проблемите, възникнали заради търговията с конфликтни диаманти.

Производството на ценните камъни в Русия през 2023 г. е спаднало до 37,3 милиона карата, което представлява спад от 11 на сто на годишна база. Според Кимбърлийския процес на страната се пада 33 % от световното производство на диаманти за 2023 година. След нея се нареждат Ботсвана с 23 %, Канада с 14 %, Ангола с 9 % и Република Конго с 8 на сто.

В същото време, според данни на Кимбърлийския процес, най-големият износител на диаманти за миналата година са били Обединените арабски емирства (ОАЕ) с 30 на сто, ЕС с дял от 17 % и Русия с 11 на сто. Индия е най-големият вносител на ценните камъни през 2023 г. с дял от 42 на сто (128 млн. карата).

Кимбърлийският процес е международна организация под егидата на ООН, която се ръководи от правителствата на над 80 страни. Участниците в нея са страни, произвеждащи и внасящи диаманти, които си поставят за цел да изключат от международната търговия "конфликтните" диаманти. Последните се използват за покупки на оръжия и подкрепа на антиправителствени и терористични организации. Кимбърлийският процес осигурява контрол върху транзакциите за вноса и износа на диаманти, обхващащи до 99 % от световния им оборот.