Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо взе думата по време на пленарния дебат в Народното събрание за проектокабинета с премиер Росен Желязков, който продължава вече над час и половина.

Той се обърна към експремиера Николай Денков, сега депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), който по-рано обяви, че няма да подкрепят предложеното правителство:

„Г-н Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте към ДПС! По никакъв начин. Не, не! Прекрасно знаем с г-н Петков, с г-н Василев и не е нужно да губим времето и на президентската двойка, и на негово светейшество, и на уважаемите дипломати и на съвета, и съдебната власт.“

От ГЕРБ-СДС имали нужда от десетина депутати от ПП-ДБ, за да понесат цялата отговорност - допълни.

Бойко Борисов отново се оплака от избирателната система в България и даде за пример Гърция и мажоритарните системи в други страни.

Той благодари на ДПС за обявената подкрепа.

„Ние ясно казахме, че втория мандат няма да го подкрепим и ясно казахме, че и третия мандат няма да подкрепим, защото не е логично партии с по 6-7% да доминират над първите партии. То не е демократично, не е представено“, добави Борисов.

Според него новата силна фигура в парламента била Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“. Костадинов бил изкомандвал днес ПП-ДБ, БСП и „Величие“ - Борисов вероятно имаше предвид гласуването, с което бяха отхвърлени две оставки, за което Клуб Z съобщи.

Лидерът на ГЕРБ шеговито се обърна към президента с призив да даде третия мандат на „Възраждане“, като обяви, че партията на Костадинов ще успее да го реализира.

Бойко Борисов призова другите политически сили да спрат да се излагат пред гостите в парламента и да се извинят на гражданите, че пак ще се ходи на избори.

„Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нищо. Просто ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят такъв кабинет с малцинството. А с вашето отношение към нас мисля, че и ние няма да го желаем. Така че, да освободиме, предлагам процедура да прекратим гласуването да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка“, заключи Бойко Борисов, с което хвърли в смут залата: какво предлага – да се прекрати дебатът или проектокабинетът изобщо да не бъде предложен за гласуване.

Председателката на парламента го разчете по първия начин. Тъй като оттегляне на проектокабинет има друг ред – не чрез предложение в зала. И дебатът продължи. 

Дебатът - за кабинета "Денков" место за "Желязков"

„Уважаеми колеги, ако не положим усилия да преодолеем разединението сме обречени на изолация. Да не обричаме следващите поколения на нихилизъм към държавността “ – зададе тона на дебата предложения за премиер Росен Желязков. И се обяви „за България, в която лидерството е споделена отговорност на авторитети, а не на авторитарност“.

Дебатът обаче се „отплесна“ в отношенията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ и проваления предходен съвместен кабинет.

Пръв думата взе бившият премиер Николай Денков, сега председател на парламентарната група на ПП-ДБ, за да изтъкне успехите на неговото си правителство и да напомни, че на два пъти ПП е успяла да състави кабинет в трудни условия. Посочи още, че подходът е бил обратния на сегашния – първо целите при преговорите, а имената на министрите едва след това.

„Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри верни на Пеевски. Наистина ли ни предлагат същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020 г. Както и от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали. Това дори не е правителство от миналото, това е правителство от типа забравете за бъдещето“, заяви Денков.

И затвърди: ПП-ДБ ще е опозиция на един такъв кабинет.

Върху му скочиха последователно Георг Георгиев, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов, Делян Добрев като Петкова обвини ПП-ДБ, че въртяли фиктивно крана на гръцката газова връзка (Апропо, забавена с години от ГЕРБ, докато лидерът Бойко Борисов въртя с Путин този на „Турски поток“, б.р.). Ангелов обяви, че оценката на правителствата на промяната била Слаб (2), а Делян Добрев пак говори за левчето от бензина.

„Хората очакват днес да направим правителство. Но по-важното е, че никога няма да пораснете и да достигнете висотата, на която българските граждани очакват да бъдете. Вие имате само едно минало, но нямате бъдеще“, отвърна Ангелов, препращайки към репликата на Денков.

Йордан Цонев (ДПС) пък реши да говори от името на хората – и гласувалите, и негласувалите – всички искали редовно правителство със стабилно парламентарно мнозинство. Затова и от ДПС казали на консултациите при президента, че ще подкрепят – уважавали решението на гражданите, било то 30% от тях. 

„Няма друг начин да бъде прекъсната тази перманентна криза, освен ако някой в това Народно събрание, следващото или последващото, не се договори. Другото е промяна на конституционната уредба. Заповядайте. Отиването на следващи избори няма да доведе до нищо“, допълни.

„Ще вземем нашия мандат ще положим всички усилия. И с третия мандат ще положим всички усилия“, сякаш предпостави изхода провал на първия мандат Цонев. Но даде заявка, че няма да водят преговори с „Възраждане“, с всички останали – да.

С изказването си Йордан Цонев затвърди решението на Делян Пеевски парламентарната група на ДПС да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ. Както Клуб Z писа, „разпореждането“ на почетния председател Ахмед Доган от тази сутрин бе точно обратното.

„Няма нормален гербаджия, който да иска вие да се превърнете в притурка на ДПС“ – обърна се пък лидерът на „Възраждане Костадин Костадинов към ГЕРБ. И прогнозирам че общ кабинет с Движението ще докара ГЕРБ до съдбата на БСП. 

„Решението, което днес трябва да вземем е да не подкрепим този кабинет“ – посочи той и разви отново тезата си, че трябвало да се намери начин всички да се обединят срещу ДПС.

По линия на казаното за БСП се обиди Иван Иванов от левицата. Който се обърна към Костадинов с това, че партията му е деструктивна и никаква конструкция не може да изгради. Докато в БСП се учели от грешките си. Иванов припомни на Костадинов и успешното издигане на Румен Радев – след кабинета „Орешарски“, визиран от лидера на „Възраждане“.

Тогава изненадващо думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който досега не е говорил от парламентарната трибуна – и в 49-ия НС. Говори после и пред залата, като от думите му не се разбра дали изобщо ще влезе отново, за да гласува за кабинета на партията си. Вече бил гласувал за него като го е предложил. Все пак се върна в зала. Борисов обаче даде зявка, ако случайно се случи така, че ПП-ДБ излезе победител на следващи избори с около 80 депутати, ГЕРБ няма да отиде на преговори с обединението за съставяне на правителство.

Както стана ясно, вътре дебатът все пак продължи – със съпредседателя на ПП Кирил Петков. Който реши да се обърне към избирателите.

„Това, което чухме от г-н Борисов щеше да е конструктивно, ако се беше покаял, че иска прошка, че съдебната реформа не влезе в сила, че службите не работят. Аз също се покайвам. Извинявайте, че в предишния наш шанс не сложихме тези реформи като приоритет – че не заложихме в първия месец реформа на службите, съжалявам, че не успяхме да стигнем до комисиите и институцуиите. Никога няма да ви изненадаме повече. Ако някой си мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, дълбоко се лъже“, заяви той.

И на финала изтъкна, незнайно защо, че в София имал повече преференции отколкото Борисов.

Фокусирането около кабинета „Денков“ (вместо „Желязков“) продължи и с изказването на Маноил Манев (ГЕРБ), който обяви, че първият кабинет на ПП паднал заради корупция, а единствените му цели били овладяване на службите.

„Ако хората се цапат от нас нямаше да можем да направим правителство. Вие не можете да направите правителство, защото цапате всичко около вас“, отвърна му Денков. 

На помощ на Денков изненадващо се притече Искра Михайлова („Възраждане“), за да обвини ГЕРБ в това, че от години „стиска за гушите“ силовите структури. 

Два часа от началото на дебата никой от "Величие" не се беше изказал - при все, че групата бе набедена за "пробита" да подкрепи кабинета. Думата все пак взе Красимира Катинчарова. Но вместо да каже каква е позицията на партията й, реши да зададе поредица от въпроси - понеже била нова депутатка: как ще се подобри образованието, как ще живее по-добре народът ни при подчинени съд и прокуратура, какво ще ядем утре и пр.

А че "Има такъв народ" няма да подкрепи мандата на ГЕРБ - затвърди председателят на групата Тошко Йорданов.

Същото направи след него и председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Дебатите продължиха малко над три часа.

Ето и малко атмосфера в снимки от парламентарния ден: