Аптеки в цялата страна спряха работа за час и два в следобедните часове. Акцията е в знак на протест срещу предлагата промяна в наредба, според която всички лекарства, изписани по НЗОК ще бъдат вече на една рецепта с неограничен брой продукти на нея, като всеки може да се изпълнява на различно място. Досега на една рецепта можеше да има до три медикамента.

По-малкият брой рецепти обаче означава по-малко плащания от Касата към аптеките. Сега те получават по 5 лева за всяка рецепта с лекарства, които са 100 процента реимбурсирани. За медикаменти, изписани с протокол, сумата е 6 лв. Сумата компенсира това, че аптеките нямат право на надценка на тези продукти.

От НЗОК обясняват, че са прибягнали към това решение, тъй като от април насам плащанията към аптеките за обработката на тези рецепти са скочили драстично. Причината, че оттогава Касата поема напълно повече на брой лекарства, което е генерирало и повече рецепти.

"Изпълнението на бюджета на НЗОК към 31.05.2024 г. показва ясна прогноза за превишаване на средствата за здравноосигурителни плащания за посочените дейности на аптеките, свързани с обработката на електронните предписания, съдържащи лекарства, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК", твърдят оттам.

Освен това имало аномалия за рецепти за лекарства по 1-2 лв. да се плащат по 5 лв. на аптеката, обясни преди време и.д. управителят на НЗОК Момчил Мавров.

"Увеличаваме инвестицията, която правим за тези лекарства"

Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки. 

Те не са съгласни обаче промяната в наредбата да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите, обясни днес по Радио Стара Загора председателят на фармацевтичната колегия в града Ростислав Курдов.

"Ние се засегнахме от обвиненията на някои пациентски организации, че гледаме търговски на нещата. Това съвсем не е така. Притесняваме се от тази декапитализация, пред която сме изправени. Потреблението се е увеличило двойно, защото НЗОК изписва повече безплатни лекарства.

Ако приемем, че държавата и аптеките са едно семейство, което се грижи за своите деца - пациентите, то решението на главата на семейството да увеличи броя на реимбурсираните лекарства е чудесно.

Когато обаче се взима такова решение, трябва да знае и как да обезпечи то. В случая ние увеличаваме инвестицията, която правим за тези лекарства. Ние ги плащаме много преди Касата да ни ги плати и после чакаме да ни бъдат възстановени средствата тепърва. Но това става след 30 до 45 дни."

"Това е символичен протест, който цели да покаже несъгласието на фармацевтите с готвените промени. Нямаме за цел да ощетяваме пациентите", допълни Курдов.

Аптеки в Пловдив обявиха, че няма да затворят, но между 14 и 16 часа няма да обслужват рецепти с лекарства по НЗОК. Това съобщи пред БТА Милена Каменова, заместник-председател на Регионалната фармацевтична колегия - Пловдив. 

"На срещата вчера смятахме, че ще имаме подкрепа от по-големите вериги аптеки, но това не се случи. Те заявиха, че няма да спрат да обслужват пациенти по Каса. Според мен трябваше да бъдем единни", каза още Каменова. 

Вчера стана ясно, че след днешните протести масово аптеки в цялата страна ще започнат да подават предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК. Според Каменова обаче това няма да се случи в Пловдив. 

Аптеките в област Смолян също обявиха, че се присъединяват към националния протест на аптекарите, съобщи Атанаска Илчевска – член на Управителния съвет на Районната фармацевтична колегия. Там протестът беше от 10:00 до 12:00 часа, в който не бяха обслужвани хора с рецепти по НЗОК.

В четвъртък в 10 часа всички аптеки от областта се очаква да подадат предизвестия за прекратяване работа с Касата.

Промените могат да доведат до фалити в бранша

Промените в начина на изписване на лекарства, които готви НЗОК, могат да доведат до фалити в бранша, предупредиха днес и фармацевти от Силистра.

„Здравната каса едностранно решава да промени Наредба номер 4, с което ощетява финансово аптеките. В това ние виждаме пряка опасност за съществуването на всички аптеки и мотивацията им да работят с НЗОК. Няма обяснение, знаем, че Касата е монополист и съвсем едностранно ни поставят пред свършен факт“, каза Димитър Кръстев, собственик на аптека в Силистра.

Той и колегите му настояват за въвеждане на фиксирана надценка на всяко лекарство, отпускано на пациентите по индивидуалните им договори с НЗОК, за да могат да покрият разходите си.

„Ние изпълняваме рецепти с лекарства за хиляди левове, за които получаваме символична такса. Тези лекарства ние ги закупуваме и съхраняваме и чакаме касата да ни ги заплати, без надценка, след период от над 40 дни. Така ние на практика финансираме лекарствената политика на държавата, а в замяна получаваме все по-голяма бюрократична тежест, все по-високи глоби и намаляване на размера на печалбата ни“, каза още Кръстев.

Според него подобна политика води до демотивация и има опасност от фалити в бранша. Това според него ще намали покритието на фармацевтично обслужване, особено в по-малките населени места в страната.

Фармацевтите в Силистренско не прекъснаха работа днес, но подкрепят недоволството на колегите си от страната. Те са категорични, че ако НЗОК не се откаже от подготвяните промени, ще преминат към ефективни протестни действия.

На много места ще спре да работи единствената аптека

От Българския фармацевтичен съюз съобщиха за протест на 4 юли, като от 09:00 до 09:30 ч., когато в аптеките ще отпускат лекарства само за спешни случаи. В този часови диапазон собственици на аптеки ще внесат в районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК.

Според Димитър Маринов, председател на съюза, ако сега собствениците на аптеки решат да продължат да работят по предвидения нов ред, аптеките им ще спрат работа след няколко месеца, тъй като няма да могат да се издържат само от продажба на лекарства без лекарско предписание. Аптеките не могат да се издържат от продажба само на козметика или на лекарства на свободна продажба, смята той.

Да се плаща на диагноза

По думите му предложените промени не целят да облекчат пациента, тъй като някои аптеки ще спрат работа, а това не е облекчение за пациентите, особено ако аптеката е единствена в населеното място.

"Бяхме предложили НЗОК да заплаща на аптеките „на диагноза“, като това би било устойчив модел, но не можем да направим разчетите, тъй като не разполагаме с данните от НЗОК", посочи още Маринов за БТА.