Парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" ще гласува с "против" правителството на ГЕРБ. Депутатите й няма да излизат от зала или да не участват в гласуването.

Това заявиха от обединението в отговор на запитване на Клуб Z, след като тази сутрин, след успешното реализиране на първия мандат - на ГЕРБ - лидерът на партията Бойко Борисов заговори за възможни "трикове", за да мине предложения от проектопремиера Росен Желязков кабинет.

Както е известно, за да мине правителство, не са нужни 121 гласа от 240, а само 50 плюс 1 от присъстващите. Това винаги поражда спекулации дали някоя парламентарна група или отделни депутати няма да се въздържат от гласуване, за да осигурят мнозинство "за". Заедно ГЕРБ и подкрепящата я ДПС имат 114 гласа.

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях. 

Цялата сила на Пеевски идва от три места: алчност и страх на калинките в институциите; Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие; ниската избирателна активност, иначе депутатите му могат да паднат наполовина още на следващите избори ако вдигнем броя на гласуващите.

Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата", написа и във фейсбук профила си съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 

След ПП-ДБ позицията си затвърдиха и от "Възраждане".

"Позицията на "Възраждане" остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим", посочиха от партията в съобщение до медиите.

На запитване от Клуб Z от БСП пък посочиха, че ще излязат с позиция утре - след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Засега социалистите, макар разделени на две - "Ниновисти" и "превратаджии" - имат обща изразена позиция за неподкрепа на правителство на ГЕРБ или ДПС.

По-късно през деня социалистите все пак излязоа с позиция:

Българската социалистическа партия напомня, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ.

За нас правилният път пред държавата е  на правителство на националното съгласие с третия мандат. Национният съвет на БСП има готовност да обсъди възможните стъпки, ако първите два мандата за съставяне на правителство са неуспешни.