Окръжният съд в Ловеч измени мерките за неотклонение на бащата и сина, които участваха в нечовешки побой над шофьор на автобус край Карлуково.

Случаят възмути обществото заради бруталните действия на група роми, нападнали мъжа пред пътници след настъпил лек пътен инцидент.

Първоначално Районният съд в Луковит пусна с "парична гаранция" и под "домашен арест" бащата и сина, посочени от разследването за главни действащи лица в побоя.

След протест на прокуратурата се стигна до промяна и задържане в ареста на 20-годишния Роберто Петков и баща му Стойко Петров (37 г.). Те бяха представлявани от трима адвокати. Пред съда имаше засилено полицейско присъствие и поне 50 души, организирали своеобразен протест в подкрепа на двамата мъже, предаде днес Нова тв.

Тезата им е, че случаят е етнически, а не хулигански.

„В съда нямаше спор, че двамата са извършители на деянието, тъй като има достатъчно писмени и устни доказателства в подкрепа на тази теза. По-скоро съдът се солидаризира с нас, че въз основа на действията на двамата обвиняеми – техните действия, граничещи с изключителна дързост и арогантност, извършени на публично място пред жени и деца, е налице опасност те да се укрият, да извършат друго престъпление или да попречат на разследването, чиято цел е да приключи максимално бързо”, заяви пред телевизията окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Пред съда стана ясно, че 20-годишният Роберто е безработен и има ТЕЛК с близо 70-процента невъзможност да работи. „Няма как да коментирам това. Доста често се случва при извършването на престъпления в съдебна зала да се представят документи за влошено здравословно състояние, което да стане причина лицето да не бъде задържано”, посочи Вълков.

Пострадалият, както вече стана ясно, има счупена челюст и счупено ребро, а тежко инвалидният Роберто се вижда на видеозапис как подскача и го бие енергично. Прокурорът специално обърна внимание, че само благодарение на това, че не е насътпил вътрешен излив в гръдната кухина, шофьорът е жив.

Вълков подчерта, че председателката на ТЕЛК комисията, издала решението, е лекарка, която миналата година е бил осъден за подкуп.