Извънредно съвместно заседание на общинските комисии по култура и архитектура предстои утре - свикано от Мирослав Боршош (ГЕРБ), с цел да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев. Причината - решението на общината да прекрати конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк до НДК.

"Мотивите за спирането на проекта трябва да бъдат обосновани пред цялото общество и пред нас, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, които от години се борим за възстановяването на паметника", обяви Боршош днес.

Според кмета темата за възстановяването на паметника е оспорвана, има съмнения в легитимността на конкурса и "напрежения между общности". След прекратяването на конкурса ще бъде проведен нов, в който ще се включат "уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите", а обществено обсъждане ще е този месец.

Огън по кмета и от ГЕРБ-СДС...

Според ГЕРБ-СДС обаче Терзиев, който описват като "червен наследник" на "безродните комунисти", няма сериозни аргументи за това си действие. В позиция вчера те изтъкнаха, че СОС още през 2014 г. взе решение за възстановяване на Мемориала, през 2017 г. бе възстановен и открит част от него - бронзовият лъв, през 2023 г. имаше обществено обсъждане за пълното възстановяване, а преди месец бе избран и победител в конкурса. 

"Месец по-късно Васил Терзиев спира проекта с абсурдна и обидна аргументация, уронваща името на предците ни”, написаха в позиция от ГЕРБ. "Спряхте парите на медицинските сестри, заложихте на районни кметове-измамници, реорганизирахте центъра на столицата без обществено обсъждане – това не Ви стигна и сега се гаврите с паметта на всички знайни и незнайни борци, дали живота си за България!"

... и приятелски

И съпартийци разкритикуваха решението на Терзиев. Депутатката от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова отбеляза в социалните мрежи:

"Решението, което е взето, идва изневиделица. Липсата на комуникация не просто създава напрежение, а произвежда политически проблем, въпреки обясненията и паметта на героите ни ще стане дъвка за политическа злост. Никой не разбра откъде и как този проект стана неприемлив, несъвременен, неподходящ и въобще, започна да пречи."

Архитектите: Конкурсът е неприемлив

Решението на кмета обаче не е съвсем без подкрепа - още през декември от Съюза на архитектите в България (САБ), Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на българските художници (СБХ) зоват в писмо до кмета да спре конкурса. Според тях условията на обявената обществена поръчка са неприемливи.

"Изумително изобщо е допускането на идеята, че нещо старо, останало назад в миналото може да бъде буквално, формално, изкуствено и частична възкресена в центъра на съществуващата повече от четири десетилетия паркова композиция, създадена в съвсем друг дух и с коренно различен подход, на мястото на отдавна разчистения терен на бившите казарми", пишат те.

Според САБ, КАБ и СБХ проектът е и технически изключително труден, ако изисква възстановяване на стените в оригиналните размери и стил, и "наивните бъдещи участници се подлагат на тежко изпитание, минаващо отвъд здравия разум".

Според тях не са спазени наредбите при провеждане на общественото обсъждане, пренебрегнати са препоръките на бранша, приложената информация и кадри са недостатъчни и непрофесионално събирани, конкурсът не е имал жури и не е съгласуван с никого, не са спазени правилата на Архитектурния съвет на Европа.