(Съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че той не е бил питан за изключването на депутати от парламентарната група. И допълни, че при тези изключвания са били нарушени процедурите. Така той отново се противопостави на другия председател Делян Пеевски, който заяви, че местните структури са искали тези депутати да бъдат изключени. Чакъров посочи още, че той е с "истинското, автентично ДПС".

"Нарушени са процедурите. По друг начин трябва да се подходи. Да има общински и областни съвети, да анализират изборните резултати. Винаги е било така. Това не е станало", каза Чакъров.

На въпрос дали той е бил уведомен за това решение той заяви, че решението е еднолично на Пеевски.

Чакъров каза още, че след последната национална конференция на ДПС е нарушена традицията Централното оперативно бюро и Централният съвет да заседават редовно. И разказа как са се провеждали заседанията на ЦОБ по времето, когато председател е бил Ахмед Доган.

"В ДПС е традиция ежеседмично ЦОБ да заседава. Всеки един от ръководството можеше няколко пъти да взема думата, да изразява позиция. Позицията се оформяше на тези заседания", каза още Чакъров.

Допълни, че сега колективните органи не функционират.

"През последните дни се натрупа напрежение в ДПС. Бяха нарушени демократичните принципи, които винаги са били много съществени във функционирането на ДПС. Видно е, че има едно еднолично управление, което доведе до това напрежение", каза Чакъров.

Според него почетният председател Ахмед Доган е заявил, че трябва да се изпълнява уставът и колективното тяло да функционира.

"Ще чуем неговата позиция в следващите дни или когато той реши. Има ли някой, който да знае той какво мисли? Той е един от изключителните лидери. ДПС има огромен късмет. В европейски мащаб има дефицит на лидери", каза още Чакъров.

И цитира анализ на Доган от 2015 г.  - от новогодишното тържество, на което бе изключен Лютви Местан - като изтъкна, че той още тогава е предвидил днешните проблеми в ЕС и войната на Русия в Украйна.

"С колегата говорим, коментираме, нашата позиция съм изразил".

Това отговори Чакъров на въпрос дали си говорят с Пеевски.

"Ще намерим сили да се преодолее натрупаното напрежение. Има съпротивителни сили. Аз съм с истинското, автентичното ДПС. ДПС е ценност за България, изключитлено успешен модел, който трябва да бъде подпомаган", каза Чакъров.