"Не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ, и тя никак не е малка, за въоръжение на Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на българската армия, преди да сме получили заместващи образци."

"Аз зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал и затова отказах."

С тези думи президентът Румен Радев обяви днес мотивите си за това да откаже да оглави българската делегация на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която започва на 9 юли.

Позициите на Радев за войната са изначално ясни: никаква военна подкрепа за Украйна и мир (но неясно как постигнат). С изявлението си обаче повдигна малко завесата на ангажиментите, които България ще поеме и които станаха повод на парламентарно изслушване днес на служебния премиер Димитър Главчев и на министъра на отбраната Атанас Запрянов. Както е известно, документите за срещата са засекретени и от МО вече обявиха, че не могат да ги обявят публично, но нямало нищо ново в българската позиция. Това автомарично породи спекулации, като за пореден път се наложи правителство да отрича да имаме намерение да пращаме войски на фронта и пр.

От думите на Радев се разбра, че България планира дали да не отдели финансов ресурс за въоръжаването на нападнатата от Путин страна, но не и в какъв размер.

"Искам ясно да заявя, че едва ли има някой, който повече от мен е работил и настоявал за модернизацията на българската армия и отбранителен капацитет, за съвместимостта на нашите отбранителни способности с Алианса, за капацитета на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, за разгръщането на оперативните планове. Но точно затова считам, че българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. И аз не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ, и тя никак не е малка, за въоръжение на Украйна, нито със ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на българската армия преди да сме получили заместващи образци", заяви Радев.

И иронизира позицията на Запада:

"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор "до крайна победа" - без на самите изготволи и приели тази позиция да им е ясно какво означава "крайна победа" - как ще се постигне тя, какво ще ни струва като пари, като време, като ресурси и най-вече като риск. Защото с всеки изминал ден рискът от тази война за нас расте. Аз дълбоко се съмнявам дали им е ясно какво означава за самата Украйна да воюва до крайна победа и какво ще остане изобщо от украинските въоръжени сили, военнослужещи, от самата инфраструктура и икономика на страната за тази дългосрочна победа. Аз зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал и затова отказах."