Президентът Румен Радев изчака официалното решение на Министерския съвет, което го определи като водач на българската делегация на срещата на върха на НАТО през юли, за да... откаже. Радев не бил съгласен с някои от държавните позиции, които правителството прие. По конституция Министерският съвет е този, който води външната политика на страната. Така днес МС прие рамкови позиции, чието съдържание не е известно. Но е ясно - че проблем за Радев е помощта за Украйна.

"От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", се посочва в прессъобщение на "Дондуков" 2.

По рано днес от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавния глава да ръководи българската делегация и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике.

Сагата с това кой ще представлява страната ни в НАТО се точи със седмици. МС е институцията, която решава това, но Главчев реши да прати горещия картоф в парламента. От Народното събрание обаче не постигнаха консенсус и оставиха на кабинета да реши. Така миналата седмица от МС обявиха, че има постигнато съгласие - Радев да води делегацията. Очакването бе Главчев да присъства, но в качеството си на министър на външните работи, В крайна сметка Главчев отпадна като делегат.