Хеликоптерът за спешна медицинска помощ е осъществил първата си планинска мисия в района на връх "Ботев".

Пострадал мъж е бил откаран от върха до болница „Св. Георги“ в Пловдив, съобщиха от България Хели Мед Сървиз HEMS Bulgaria. 

Въздушната линейка е била изпратена след подаден сигнал от Планинската спасителна служба (ПСС). Мисията е успешно осъществена от капитаните Огнян Янков и Велин Андреев.

Това е първа реална HEMS мисия в планински условия, обясниха от Хели Мед Сървиз. Те благодариха на Планинската спасителна служба и на медицинския екип на борда на хеликоптера - д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Теодора Ардалска. 

От Планинската спасителна служба съобщиха по-рано, че през последното денонощие спасителите им са транспортирали пострадал турист от връх "Ботев" и още един, на когото му е прилошало в района на Козя стена на Стара планина, предаде БТА.

Първият медицински хеликоптер пристигна в България със закъснение на 1 февруари тази година. На 4 юни той започна да изпълнява предназначението си, като превози интубирана жена от МБАЛ Шумен до ВМА в София. По план втората машина трябваше да пристигне в страната до 30 юни, а на 31 декември се очаква да кацне и третата.