Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт, три месеца, след като беше официално посрещнат в България. Превозена е интубирана жена от МБАЛ Шумен до ВМА. Хеликоптерът е кацнал на площадката на болница „Св. Екатерина“. Полетът е продължил 01:15 часа.

"Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си реална мисия. След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха", съобщиха от Министерството на здравеопазването във вторник.

Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 ч. Хеликоптерът е излетял в 8.02 ч. В 8.45 спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 ч. хеликоптерът каца в Шумен, за да транспортира пациента до София, уточняват още от МЗ.

Първата мисията днес е от т. нар. hospital to hospital. Пациентът е жена в тежко състояние, която е транспортиран от МБАЛ-Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ "Света Екатерина". Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия - ВМА.

HEMS България - всичко ли е наред с медицинския ни хеликоптер?

Най-дългоочакваният първи медицински хеликоптер пристигна след известни закъснения в сроковете на 1 февруари в България. Датата на пристигането на хеликоптера няколко пъти беше променяна, като по план се предполагаше, че ще дойде в България на 15 декември, но технически въпроси отложиха с още месец и половина доставката. Той беше тържествено посрещнат на няколко церемонии от предишното правителство, в което, както и сега, министър на транспорта беше Гвоздейков. След това се оказа, че трябва доста още неща да се свършат преди хеликоптерът да влезе реално в действие. Клуб Z писа и за редица нарушения при сертифицирането на машината.

В съобщението на Министерството на здравеопазването за първия полет се припомня, че ведомството е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

"Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София. След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа.

На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в #ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

През 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал", пишат от МЗ.

Вторият хеликоптер ще закъснее

От фирмата производител - италианската компания "Леонардо" съобщиха днес, че втората машина ще стигне със закъснение. Хеликоптерът трябва да е тук до 30 юни, но има закъснения в производствения процес.

От "Леонардо" ще плащат неустойки, ако закъснеят още - над гратисния период от 60 дни. Засега са платили 69 749 лв.

Третия хеликоптер се очаква на 31 декември и според тях той ще е навреме.