Първият ни медицински хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух с втори спасителен полет. От Сандански той транспортира пострадала жена.

Хеликоптерът излетя по обяд от двора на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП в столичния квартал „Враждебна".

„Хеликоптерът се подготвя, за да излети за вторична мисия до Сандански, където трябва да транспортираме жена с фрактури до „Пирогов”. Хеликоптерът ще кацне в София на болничното вертолетно летище „Св. Екатерина”, обясни по-рано изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев пред Нова тв.

Сигналът е получен около обяд в четвъртък.

„Мисията не е свързана със скоростно излитане и кацане на хеликоптера. Въпросът е да я транспортираме възможно най-бързо – за около 25-30 минути от Сандански до София", добави Добрев.

Инцидентът е станал вчера следобед в Сандански. 58-годишната жена е паркирала личния си автомобил, но не е предприела необходимите мерки, за да предотврати потеглянето на колата без водач в нея - забравила е да вдигне ръчната спирачка, при паркиране, съобщиха от МВР. Колата тръгва назад с отворена врата и повлича шофьорката.

Пострадалата е била настанена за лечение в санданската болница с опасност за живота. Тя е с фрактура на малкия таз, фрактура на две ребра и ключица. При инцидента с наранявания на стъпалото и охлузвания по дланта е пострадал и 37-годишен мъж от града, който се е опитал да спре автомобила. След извършен медицински преглед той е освободен за домашно лечение.

С хеликоптер от Сандански до София за 35 минути беше транспортиран пациент с множество фрактури. Полетът е преминал без сътресения, с малко турбуленция при планините, но това е нормално, каза пред журналисти командирът на хеликоптера Юлиян Богоев. Не ни притесняват такива мисии, допълни той. Богоев увери, че кацането на хеликоптера на стадиона в Сандански не е затруднило изпълнението на мисията. Машината е клас А и отговаря на всички европейски изисквания, добави той. Когато хеликоптерите станат шест, всеки от тях ще работи в неговия радиус, каза още Богоев. По думите му следващите хеликоптери ще бъдат оборудвани с лебедка, като това ще наложи и допълнително обучение на спасяващите заради случаите, в които ще се използва и лебедката.

Медицинският екип, който се състои от д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, е същият, който преди два дни придружи пациент от Шумен, транспортиран с хеликоптера до София. Днес транспортираната пациентка е на 58 г., пострадала в инцидент, в който кола я повлича и влачи по тротоар. Направени са необходимите изследвания, при които са установява, че няма черепно-мозъчна травма, няма травма и на шийните прешлени и на гръбначния стълб, обясни лекарят. По думите ѝ пострадалата е с гръдна травма, фрактура на ключица, фрактура на три ребра, фрактура на таз, вероятно има и белодробна контузия, като дихателната недостатъчност е компенсирана и по време на полета. Пострадалата има спомени за случилото се, каза още д-р Иванова.

След кацането на хеликоптера на площадката на столичната болница "Св. Екатерина" пациентката беше транспортирана до болница "Пирогов".

Близките на пациент не могат да повикат хеликоптер

Близките на пациент не могат да повикат въздушна линейка. Това уточни по повод полета от Сандатски пред журналисти Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. Решението за изпращането на хеликоптер се взима от координационната централа, след подаването на сигнал от център за спешна медицинска помощ в цялата страна, допълни той.

Когато има нужда от първичен транспорт – взимане на пострадал от мястото на инцидента, от координационната централа подават координатите към въздушния оператор и оттам преценяват къде точно би могъл да кацне хеликоптерът, обясни Деянов. Ако хеликоптерът не може да кацне близо до мястото на инцидента, ние уведомяваме центъра за спешна медицинска помощ, откъдето трябва да се изпрати линейка, а с нея да се транспортира пациентът до хеликоптера, допълни Деянов.  

По думите на Деянов транспортирането днес на жената от Сандански до София се е наложило заради счупванията и кървене в малкия таз, което не може да бъде овладяно в общинската болница, където тя е била хоспитализирана.

Всяка следваща мисия ще преминава все по-гладко. Всички са преминали необходимото обучение за реакция и оказване на помощ, каза още той.

По думите му около 10-15 минути са необходими от подаването на сигнала до излитането на хеликоптера. Към момента са обучени шест медицински екипа.