Световната и европейска шампионка Ярослава Магучих от Украйна подобри световния рекорд за скок на височина при жените, който преди 37 години бе поставен от легендарната българска лекоатлетка Стефка Костадинова.

22-годишната Магучих преодоля 2,10 метра от първи опит, в сравнение с 2,09 метра на Костадинова на Световното първенство през 1987 г. в Рим.

Магучих преодоля препятствието на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в столицата на Франция Париж.

Преди скока от 2,10 метра, Ярослава Магучих беше преодоляла 2,01, 2,03 и 2,07 метра, всички от втори опит, припомня БТА.

През миналия месец на "Стадио Олимпико" в Рим председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова беше специален гост на Европейското първенство по лека атлетика, когато Магучих спечели титлата с постижение от 2,01 метра.

Украинката е сред фаворитките за златния медал на Олимпиадата в Париж.

Стефка Костадинова коментира постижението на украинката така:

"Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см. доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих, след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и й пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд."

Йорданка Благоева (1,94 м. през 1972 г.) и Людмила Жечева-Андонова (2,07 м. през 1984 г.) са другите българки, записали имената си със световни рекорди на скок на височина при жените през годините.