Преките загуби за България от забавеното присъединяването към Шенген са 845 милиона лева годишно. 

Това се казва в доклад на Института за икономически изследвания към БАН, цитиран от служебния икономически министър Петко Николов.

Според министъра към тях трябва да се прибавят и пропуснатите ползи от това, че страната не е в Шенгенското пространство по суша. Тези щети възлизат на около 550 млн. лв. и така се получават нереализирани 1,3 млрд. лева годишно за страната, заяви Николов, цитиран от БТА. 

Резултатите от пълното приемане на България и Румъния в Шенген няма да са с еднократен ефект. Те ще се засилват с все по-дълбоката икономическа интеграция между европейските държави, коментира служебният икономически министър.  

От присъединяването по суша ще бъдат спестени въглеродни емисии, оценявани на около 7,5 млн. лв., посочва се още в анализа на БАН.

Петко Николов заяви, че страната ни оценява като изключително положителен факта, че Унгария е поставила като приоритет на председателството си присъединяването по суша. Оценяваме високо подкрепата на Унгария за бързо, скорошно и бих казал животоспасяващо присъединяването на България и Румъния към Шенген и се надявам до края на годината това да стане факт, каза Николов. Това е важно за всички компании, които работят на територията на двете държави, допълни той. 

Петко Николов обобщи, че при пълното присъединяване към Шенген ще се подобри транспортната свързаност и ще се увеличат търговските и инвестиционните потоци. Според министъра ще спаднат и времето, и стойността на физическото придвижване.