В България се очертават нови парламентарни избори. Една от основните причини е, че тази ситуация удовлетворява Бойко Борисов и Делян Пеевски. Лидерите на ГЕРБ и ДПС са инсталирали свои хора на практика на всички възлови места в държавата – съдебна власт, прокуратура, регулатори.

Те обаче владеят и служебното правителство на Димитър Главчев до голяма степен благодарение на последните промени в Конституцията. При тази ситуация ГЕРБ и ДПС могат да са доволни дори и при продължаваща поредица от извънредни избори - те все така ще си владеят всички контролни органи и институции, много от ръководствата на които са с отдавна изтекли мандати, но никой не може да смени, включително и заради изискването за квалифицирано мнозинство в Народното събрание за най-важните от тях.

Всичко това може да се срути заради изненадващия конфликт между лидерите на ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски и кликите около тях, който тече от две-три седмици и се изостри през последните дни.

Прави впечатление обаче наглед доста неадекватното поведение на служебния премиер Димитър Главчев. То си заслужава да бъде специално маркирано, защото толкова видимо „наведен“ към Пеевски и безхарактерен министър-председател може би не сме имали от времето на Пламен Орешарски.

Както Клуб Z информира, през последните седмици Главчев смени куп областни и зам. областни управители. Голяма част от тях се оказаха свързани с ДПС и Делян Пеевски. Това е безпрецедентно. Служебните кабинети по правило не издигат в областните управи ярки партийни фигури. Да не говорим за кадри на ДПС - това е партия, която за мнозина се е превърнала в символ на купуването на гласове и контролирания вот. А областните управители имат роля при организирането на парламентарни избори, каквито отново се задават.

Изненадващо е и това, че смените се правят в края на мандата на служебния кабинет, а не в началото му. А най-изумителното е, че назначенията Главчев и правителството му извършват в разгара на конфликта между Доган и Пеевски, след изхода на който изобщо не е ясно в каква позиция ще е последният. Това е пореден индикатор, че за премиер е инсталиран човек, показващ безхарактерно и неадекватно поведение.

Припомняме, че веднага след като стана министър-председател, Димитър Главчев назначи Габриела Козарева за главен секретар на Министерския съвет (МС). За нея също има отколешни съмнения, че е свързана със (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски. Козарева бе изпълнителен директор на Агенцията по вписванията в периода 2018 – 2021 г. Тя зае поста по време на правителството „Борисов 3“. Заради скандали в Агенцията премиерът и лидер на ГЕРБ тогава се оправда, че била предложена от коалиционния партньор – партия „Атака“ (която бе част от „Обединени патриоти“). Габриела Козарева обаче бе отстранена чак през юни 2021 г. от служебния правосъден министър Янаки Стоилов (правителството на Стефан Янев) – заради „множество нарушения“, установени при проверка на Агенцията по вписванията от Инспектората на правосъдното ведомство.

Сега Главчев обаче не просто назначи Козарева временно на позицията главен секретар на МС. Той безпрецедентно ѝ организира конкурс - на който, разбира се, се яви само тя и спечели, - за да я бетонира на поста.

А главният секретар на МС е длъжност с ключови функции. Тя осъществява ръководството на администрацията на Министерския съвет. Занимава се с организация, координация и контрол при подготовката на заседанията на МС и формирането на приетите актове, както и с координация на дейността на централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

С други думи, главният секретар на МС има потенциал да е „сив кардинал“ зад един „сламен“ премиер.

Димитър Главчев е известно, че произхожда от редиците на ГЕРБ. Той е бивш провалил се председател на парламента – бе отстранен от поста през 2017 г. след неадекватно поведение и санкция от тогавашния си лидер и премиер Бойко Борисов.

Главчев и след това унижение остана изключително лоялен на Борисов. Така през 2023 г. той бе избран от Народното събрание за председател на Сметната палата – една от големите кадрови грешки на „сглобката“. Димитър Главчев очевидно няма характера да ръководи толкова важен контролен орган, една от функциите на който е да открива кражби, злоупотреби и корупция в държавната администрация.

През 2013 г. Пламен Орешарски бе излъчен за министър-председател от БСП, но впоследствие се оказа главен обслужващ ДПС и Делян Пеевски. Орешарски бе този, който официално номинира Пеевски за председател на ДАНС и взриви държавата и правителството си в самото му начало.

Понастоящем Димитър Главчев напомня на него. Уж произхожда от друга партия - ГЕРБ, но вече си обслужва системно ДПС и Делян Пеевски, без да може да даде ясно обяснение защо го прави.

Миналата седмица депутати по време на парламентарен контрол го питаха защо инсталира кадри на Пеевски. Главчев отговори простодушно, че назначенията са негов личен избор и че имал право да ги върши.

И БСП през 2013 г., и ГЕРБ след това бяха подчинени на интересите на „феномена“ Пеевски. Соцпартията управлява за малко, но партията на Бойко Борисов остана за дълго във властта.

Всъщност огромното си влияние в институциите Пеевски получи благодарение на Борисов. И сега Главчев просто е отдаден „на концесия“ от лидера на ГЕРБ на (съ)председателя на ДПС.