България е подала иск за над 400 млн. евро срещу "Газпром Експорт" пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж.

Това съобщи "Булгаргаз" днес, след като на 16 май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов обяви, че страната ни претендира за такава сума.

Искът е за едностранното спиране на 27 април 2022 г. на доставките на синьо гориво. Москва прекрати снабдяването с газ на България и Полша около два месеца след като войските ѝ нахлуха в Украйна, след като настоя за плащане в рубли.

Тогавашното българско правителство на Кирил Петков, което управлява до 2 август, продължи да изпраща заявки за количества до газовия гигант. Те обаче не бяха удовлетворявани и се наложи "Булгаргаз" да намери алтернативни доставчици преди изтичането на договора с "Газпром Експорт" в края на годината.

В края на май "Булгаргаз" е изпратила покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, припомнят от компанията.

"След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" предприе необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството", посочват от "Булгаргаз".

Владимир Малинов обясни, че претенциите са базирани върху правен анализ, който значително се е забавил, както и върху финансов анализ на размера на неустойката. За целта са били използвани услугите на външни международни кантори, поясни служебният министър.