Тримата български евродепутати от „Възраждане“ ще станат членове на нова крайнодясна група в Европейския парламент, чието създаване ще бъде обявено утре, съобщиха за Клуб Z източници в Брюксел.

Според непотвърдени сведения групата ще се нарича „Европа на суверенните нации“.

Тя си е осигурила необходимия минимум от 23-ма евродепутати, но броят се очаква да е не повече от 30. Те ще бъдат от 8 държави членки – България, Германия, Полша, Испания, Румъния, Чехия, Гърция и Франция. Необходимо е депутатите да са поне от 7 държави.

Ако това се окаже вярно, „Европа на суверенните нации“ ще бъде най-малката политическа сила в новия Европейски парламент, който ще проведе първата си сесия идната седмица.

Водеща сила ще бъде „Алтернатива за Германия“ (АзГ) с 13 представители. Сред тях обаче не е Максимилиан Кра, който стана причина АзГ да бъде изгонена от крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Той разгневи френските си съпартийци от „Национален сбор“ с интервю, в което заяви, че не всички, служили в нацистките спецчасти SS, са били лоши. Кра изобщо не бе избран в новия парламент.

Групата изниква на мястото на ИД, която вече не съществува. Повечето партии от нея се присъединиха към създадената вчера крайнодясна група „Патриоти за Европа“. Така в редиците на ИД остана само един евродепутат от чешката партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД).