Испания е първият финалист на европейското първенство по футбол

„Ла Роха“ („червеният отбор“) обърна Франция с 2:1, след като първи допусна гол. Полуфхиналът се игра в Мюнхен.

В герой за иберийците за пореден път се превърна детето чудо Ламин Ямал – само 4 дни преди да навърши 17 години.

Именно той направи първата опасна атака в мача, като центрира топката, но Фабиан Руис стреля с глава над вратата на французите.

В 9-ата минута обаче „сините“ поведоха с 1:0. Килиан Мбапе центрира и Коло Муани с глава откри резултата.

За кратко изглеждаше, че ранният гол е стъписал испанците. Но те много бързо се окопитиха. В 21-ата минута Ламин Ямал завъртя топката пред наказателното поле на противника, тя се отби в страничната греда и влезе във вратата на Менянг. Така испанското дете чудо стана най-младият играч, не само участвал на полуфинал, но и отбелязал гол на европейско първенство. Той стори това на 16 години и 362 дни. 

А след само още 4 минути започналият като титуляр Дани Олмо отправи диагонален удар и защитникът Жул Кунде си вкара автогол.

Резултатът се запази и през второто полувреме, като нямаше бавене на играта и от страна на двата отбора. Мбапе така и не успя да се разпише, като на няколко пъти игра егоистично.

Нищо чудно този мач да е последният на Дидие Дешан като старши треньор на Франция. Той така и няма да успее да изведе „сините“ до европейска титла като наставник. Но го стори като футболист през 2000 г., а две години по-рано триумфира и като световен шампион. Под ръководството на Дешан Франция стана първа в света през 2018 г.

А Испания очаква на финала победителя от двубоя между Нидерландия и Англия, който ще се играе на 10 юли в Дортмунд.

„Ла Роха“ има шанс да стане европейски шампион за рекордния четвърти път. Досега Испания и Германия са триумфирали по три пъти на европейски първенства.

Испания е и първият в историята отбор, спечелил 6 поредни мача на европейско първенство. От началото на Евро 2024 иберийците имат само победи.

Финалът на шампионата е на 14 юли в Берлин.

Предишния ден рожден ден празнува Ламин Ямал. А на 12 юли е родена друга испанска звезда - Нико Уилямс. Бързоногият нападател от ганайски произход ще навърши 22 години.