"Заедно с ГЕРБ Вие предизвикахте предсрочните избори, сега е Ваша отговорността за създаване на правителството."

С тези думи председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков откланя писмената покана от (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски за разговори за съставяне на кабинет. Отговорът на обединението също е в писмена форма и бе разпространен днес от пресцентъра на формацията.

Денков пише още, че в поканата на Пеевски от ПП-ДБ не са видели и дума за основни приоритети като върховенството на закона, борбата с корупцията, реформата на съдебната система, честните конкурси за избор в регулаторните и контролни органи, пълноправното ни членство в Шенген и в еврозоната.

Факт - в поканата от ДПС е описано, че за партията ключови са три приоритета, описани общо - такива, каквито всяка една власт на практика, редовна или служебна, следва. (Източници от Движението показаха поканата пред репортер на Клуб Z). Пеевски е изпратил идентично писмо, а ето и трите приоритета:

  1. икономически растеж чрез образование, социална политика, здравеопазване, регионално развитие, иновации и пр. както и "модерна архитектура" на държавните бюджети;
  2. сигурност за гражданите от всякакво естество: битова, отбранителна, енергийна и т.н.;
  3. спазване на ангажиментите към партньорите от ЕС и НАТО, активна роля на България на Балканите.

Ето и писмото на Денков до Пеевски:

Господин Пеевски,

След като се запознахме с Вашата покана за преговори за съставяне на правителство с втория мандат, в синхрон с предизборните Ви изказвания, виждаме, че липсват следните ключови приоритети:
    • Върховенство на закона 
    • Борба с корупцията
    • Реформи в съдебната система
    • Реформи в регулаторите
    • Система за провеждане на честни конкурси
    • Пълноправно членство в Еврозоната
    • Сухопътен Шенген

В тази връзка заявяваме, че ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат и съобразявайки се с волята на избирателите ще бъдем силна проевропейска опозиция, която ще се грижи за подобряване на живота на българските граждани и ще се бори с всеки опит за корупция и за отклоняване на България от европейския път.

В 50-о Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма.

Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. 
Заедно с ГЕРБ Вие предизвикахте предсрочните избори, сега е Ваша отговорността за създаване на правителството.