Обявеното вчера от Делян Пеевски разпращане на писма до парламентарните групи (без "Възраждане"), за да проучи нагласите им за подкрепа на втория мандат на ДПС, се оказа лишено от смисъл. Формациите вече заявиха, че няма да гласуват кабинет на Движението. Затвърдиха и днес.

"Няма да подкрепим втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат ", обявиха вчера вече и писмено от ГЕРБ, припомняйки устните заявки на лидера си Бойко Борисов. А на влизане в парламента тази сутрин и Деница Сачева повтори: 

"Казахме, че няма да подкрепим правителство нито с втория, нито с третия мандат, защото изчерпахме всички възможни варианти. Аз лично нямам представа какво е "техническо правителство" (предложение на ДСБ за третия мандат, б.р.), ясно е, че трябва да има стабилно правителство, но то може да бъде направено само със стабилни политици.

Все още не сме изпратили писмен отговор на ДПС, това ще стане до края на деня. В  момента е излишно вече да продължаваме с тези упражнения."

Както е известно, при гласуването на проектокабинета "Желязков", невиждано досега групата на ДПС се разцепи. Хората около Пеевски гласуваха със "за", а 15 спазиха повелята на почетния си председател Ахмед Доган за неподкрепа.

Позицията на третата по големина група в НС "Продължаваме промяната-Демократична България" по отношение на втория мандат също е толкова категорична. От обединението не само няма да подкрепят или отидат дори на разговор, а и искат демонтиране на "модела Пеевски".

Проблем за ПП-ДБ обаче остава, че нямат обща позиция относно третия мандат. ДБ иска да опита да го реализира, ако президентът го връчи на групата, ПП - не.

Новото ръководство на БСП пък отдавна взе решение за неподкрепа, скрепено от пленума на партията.

"По отношение на подкрепата за втория мандат имаме ясно решение на Националния съвет, което трябва да изпълним. Дали ще се отзовем на поканата ще решим, когато се събере ръководството", заяви на влизане в НС Иван Иванов, зам.-председател на ПГ.

А председателят Борислав Гуцанов припомни, че социалистите може да подкрепят трети мандат - при "кабинет на националното спасение".

Групата на "Възраждане" е повече от ясна - Костадин Костадинов и преди, и сега, декларира подкрепа само за собствен мандат, като в това НС дори предложи обединение на всички срещу ГЕРБ и ДПС.

От "Има такъв народ" също затвърдиха днес чрез депутатката Павела Митова:

"Предполагам, че вече е ясно на всички, че ние няма да подкрепяме втория мандат, така че не виждам смисъла да участваме в каквито и да било разговори. Може би от уважение можем просто да отидем на срещата."

ИТН първа си поиска третия мандат - щяла да прави "експертно" правителство.

И накрая стигаме до бившата вече парламентарна група на "Величие". Както Клуб Z писа, тя се разпадна с излизането от нея на шест души от кръга около "идеолога" Ивелин Михайлов. (Групата бе от 13 души, но според парламентарния правилник, за да съществува ПГ, то в нея трябва да има минимум 10, б.р.)

Така днес шестимата около идеолога обявиха, че няма да гласуват за мандата на ДПС. Даже за третия.

"Нашата група няма да подкрепи нито едно правителство, защото няма градивни сили, които да работят за интереса на обикновения българин", каза Красимира Катинчарова.