Ако има останали неразбрали, и днес от "Продължаваме промяната" затвърдиха: няма да участват в разговори за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Решението, обявено многократно досега, и от Лена Бориславова, и от Асен Василев (съпредседател), и след решение на Националния съвет на партията, и с изявления във фейсбук, бе затвърдено за пореден път днес - след среща на депутатите от квотата на ПП.

То бе обявено от председателя на парламентарната група Николай Денков и другия лидер на партията Кирил Петков и на практика противопоставя ПП на партньора и в коалицията - "Демократична България". От ДБ предложиха формули за съставяне на кабинет - ако третият мандат стигне до обединението.

"В този състав на Народно събрание няма  как да се фоормира правителство, което да работи за българските граждани, което да гледа към Европа и да бъде антикорупционно. Депутатите на ПП потвърдиха позицията на Националния съвет и ясно заявиха, че няма да участват в разговори за третия мандат", заяви днес Кирил Петков.

На въпрос за разнобоя с ДБ, отговори Денков:

"Ясно е от изявлението на ДСБ, от решението на нашия Национален съвет, че имаме съществено различие. Ние препотвърдихме: няма да участваме в разговори за третия мандат. Имаме заседание на общата парламентарна група, на което ще потърсим общо решение. Какво ще бъде общото решение, ще видим след срещата. Ние имаме наше решение, на нашата партия и то е пределно ясно."

Спорен е въпросът дали парламентарната група може да замести ръководните органи на партиите, които в общия случай приемат решения, които тя изпълнява. Или може сама да вземе решението за третия мандат, тъй като по конституция той се дава на ПГ, а не на кандидат за министър-председател. Отделно, според стария правилник за дейността на групата такива решения се взимаха с квалифицирано мнозиинство. Така че изходът засега е неясен.

На този етап обаче няма да е преувеличено да се каже, че вече категорично може да се говори за разнобой и в групата на ПП-ДБ в този парламент.