Вчерашното избиране на председател (макар и временен) на Столичния общински съвет доведе до драматични събития в две от партиите. Първо от "Възраждане" се разправиха с трима депутати, които били предложили "предателите", гласували "за" кандидата на ПП-ДБ.

В ранния петъчен следобед не закъсня и предизвестена реакция на "Позитано" 20, откъдето обявиха, че свалят политическото си доверие от общинските си съветници в София.

След извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП днес в позиция от ръководството на соцпартията обявиха, че категорично се разграничават от тях.

"Тези съветници вече не представляват политическата формация, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС", пише още в нея. 

На следващото заседание на Националния съвет ще им бъдат наложени и съответни партийни наказания. Така за известно време позатихналата линия да се наказват и изключват от БСП недоволни или несъгласни с действията на лидерката Корнелия Нинова и подопечния ѝ партиен кръг отново е възобновена.

Вчера групата на соцпартията в СОС пренебрегна решение на Националния съвет на БСП, според което: „Градският съвет на БСП да издигне кандидатурата на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет. Общинските съветници от „БСП за България" в гласуването за избор на председател на СОС да не подкрепят създалите се мнозинства в Общинския съвет и да не гласуват за друг кандидат, освен излъчената кандидатура на Диана Тонова“.

Съветниците не издигнаха Тонова и подкрепиха кандидатурата на Цветомир Петров. Тонова беше избрана за зам.-председател на СОС. БСП има деветима съветници. Подкрепа за избор на временен председател на Столичния общински съвет вчера дадоха председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместник Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов. Решението подкрепи и представителят на коалиционния партньор Коалиция "Левицата!" Войслав Тодоров, уточняват от БСП-София. 

Още преди гласуването вчера Нинова призова представителите на БСП да подкрепят Петров, но шефът на столичните социалисти и на групата им в СОС Иван Таков даде ясно да се разбере, че няма да се съобрази.

"Алтернативите бяха две - тотален блокаж в Общинския съвет, другата седмица да завалят жалби към ОИК за прекратяване правомощията на общинските съветници и още месеци безвремие и хаос. Не ни плашат нови избори, а състоянието на града - София е в аварийно състояние", обясни Иван Таков в петък сутрин в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за временен председател на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган - Градския съвет - от сряда вечерта", заявиха днес общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България".

"Работим в СОС за София и за гражданите така, както обещахме в кампанията. Подкрепихме избора на временен председател на СОС днес с ясното съзнание и дълбоко убеждение в правилността на това решение. То беше взето от нашия колективен орган - Градския съвет на БСП - София, както и от групата ни в СОС вчера сутринта преди началото на сесията. Всички други твърдения, свързани с това наше решение, са спекулации", твърдят още те. 

Между Нинова и Таков прехвърчаха сериозни искри още около кметските избори, когато столичната БСП наложи кандидатурата на Ваня Григорова и принуди партийната лидерка да я приеме неохотно.