„Сред нас няма място за тези, които отричат геноцида, опитват се да пренапишат историята и славят военнопрестъпниците.“

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

То бе направено по 29-ата годишнина от клането в Сребреница. На 11 юли 1995 г. армията на босненските сърби превзема града. Избити са над 8300 мюсюлмани – мъже и момчета.

Борел и Вархей изтъкват, че през март т. г. Европейският съвет реши да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина. И допълват, че това е възможност страната да извърши реформите, необходими за утвърждаване на демокрацията и сигурността, както и да я доближат до ЕС.

„Наш дълг е да тачим паметта на убитите на хълмовете край Сребреница. Призоваваме лидерите да се откажат от реториката на разделянето и да действат чрез правдата, правосъдието, доверието и диалога“, заявяват комисарите.

Клуб Z помоли за уточнение дали в изявлението става дума за лидерите на Сърбия, на Република Сръбска или и на двете.

„Няма да правя интерпретации. Мисля, че изявлението е много ясно и ние го разпространяваме всяка година“, отговори Петер Стано – говорителят на Жозеп Борел.

Попитахме и дали поведението на Сърбия може да доведе до замразяване на процеса на присъединяването ѝ към ЕС, както стана съвсем наскоро с Грузия.

„Страните в процес на присъединяване биват оценявани всяка година в т. нар. доклади за напредъка. Всяка есен кандидатките и стремящите се към членство страни получават резюме на това, което са направили, когато става дума за критериите, принципите и ценностите на ЕС, и на това, което не са направили. И ако някоя е предприела действия, които са срещу основните европейски ценности, принципи и критерии, това бива отразено в препоръките на Европейската комисия или решенията на страните членки, когато те решават какви да са следващите стъпки в процеса на присъединяването на тази специфична страна“, каза Стано.