Иракски съд издаде смъртна присъда на съпругата на покойния лидер на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр Ал-Багдади заради това, че е работила за групировката и е държала в плен жени йезиди в дома си, съобщи днес иракското правосъдие, без да назовава жената поименно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените йезиди са били отвлечени от групи на "Ислямска държава" в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държани в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул. Съпругата на лидера на ИД е в иракски арест.

"Наказателният съд днес осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу йезидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да влезе в сила, добави служителят.

Багдади, който беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия, се издигна до лидер на ИД и се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани.

Групировката пое контрола над огромни територии в Ирак и Сирия в периода 2014-2017 г., преди да се разпадне под ударите на водените от САЩ коалиционни сили, припомня Ройтерс.