Евродепутатите от „Възраждане“ влязоха в осмата, най-малка политическа група в Европейския парламент.

Тя бе създадена днес и се нарича „Европа на суверенните нации“ (ЕСН).

Крайнодясната група се състои от 25 евродепутати от 8 страни членки на ЕС. Необходимият минимум е 23-ма представители от 7 държави.

Българинът Станислав Стоянов е един от зам.-председателите на ЕСН.

Както се и очакваше, водеща сила в групата е крайнодясната формация „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Тя има 14 евродепутати. От нейните редици е и председателят на ЕСН – Рене Ауст.

„Възраждане“ и полската „Конфедерация“ делят второто място с по трима членове.

Останалите петима депутати са по един от Чехия, Словакия, Унгария, Литва и Франция.

Осен Станислав Стоянов, другите двама български евродепутати в ЕСН са Петър Волгин и Рада Лайкова.

Член на групата е скандалният поляк Гжегож Браун. Той се прочу с това, че угаси еврейски свещник в залата на Сейма във Варшава.

Петр Бистрон от АзГ бе разследван във връзка с разкритията за проруската медия „Гласът на Европа“. Той бе обвинен в получаване на 20 000 евро от тази медия, свързана с проруския украински олигарх Виктор Медведчук.

Противно на очакванията, част от ЕСН не станаха испанците от партията „Купонът свърши“. В последния момент бе изключена проруската формация „SOS Румъния“, чиято новоизбрана евродепутатка Диана Шошоака редовно отправяше призиви за връщане на Велика Румъния – територии, включващи части от България, Украйна и Молдова.

„Създаването на ЕСН е смело решение за силно бъдеще“, се казва в разпространено съобщение на новата група.

Според учредителите всички партии в нея споделят целта да имат сериозен отпечатък върху политическото бъдеще на Европа. Това ще стане чрез решителни действия и стратегическо планиране и може да бъде постигнато само в колектив.

„Избираме този път, защото е необходимо да реализираме нашата визия за силна, обединена и гледаща напред Европа на отечествата“, заявяват от ЕСН.

Така крайнодесните формации в Европейския парламент стават три. Освен ЕСН, такива са „Патриоти за Европа“ и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).