Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет следващата седмица.

"Не бързам", обясни той пред журналисти в Бургас, където присъства на военноморското учение „Бриз - 2024“.

Държавният глава обяви, че очаква становището на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) дали ще изпълни първоначалната си заявка, че ще остане опозиция или ще търси подкрепа за правителство. 

След като парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители от състава си, партията вече е четвърта по численост в 50-ото Народно събрание. Така вторият мандат за съставяне на правителство ще отиде при ПП-ДБ. 

Вчера съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че движението е склонно да подкрепи правителство на ПП-ДБ с втория мандат. Възможността за това е била обсъждана на срещата с потетния председател на партията Ахмед Доган в "Росенец" преди няколко дни.

Президентът коментира ставащото в ДПС по следния начин:

"Вие знаете, че многократно съм заявявал, че в кухнята на политическите партии не се меся. И всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси."

На въпрос за твърденията на Ахмед Доган, че прокуратурата е била използвана за натиск и заплахи, Румен Радев отговори, че има органи и институции, които да проверят тези сигнали. 

Държавният глава призова депутатите да осмислят динамиката на политическите процеси в България и призова за връщане на здравия разум в Народното събрание. Според него партиите са в състояние да се обединят около национални интереси, а ако това не стане политическата криза ще ескалира.