Членът на ръководството на ДПС Йордан Цонев заяви пред бТВ, че остава в екипа на съпредседателя Делян Пеевски, включително ако той направи нова партия. Същевременно той няма да воюва с почетния председател Ахмед Доган, разбра се от думите му.

И обясни защо - в движението според него се вади етническата карта, което го разколебава в убеждението му, че философията на ДПС е "заедността". Покрай разделението в партията Цонев си дал сметка, че е "българчето" в ДПС. Той призна, че най-вероятно ще напусне движението.

Депутатът каза, че Пеевски го държи с "инициативността си и страхотната енергия". Освен него ще си тръгнат и всички, чиито оставки Доган поиска. Това вероятно ще стане другата седмица.

"Аз съм част от екипа на Пеевски. Това, че не бях посочен в писмото на г-н Доган ми дава възможност сам да обявя своето решение. Аз ще остана с екипа на Пеевски.

Ако това разделение продължи за пръв път няма да остана до г-н Доган. Уважавам много г-н Ахмед Доган, неговите исторически заслуги за България. Те са абсолютно неоспорими.

Онова, което се случва, разколебава някои мои твърди убеждения. Цялата тази атака идва в момент, в който партията е на своя исторически връх. Хубав или лош Пеевски направи страхотни неща за хората и за ДПС", каза Цонев.

По повод обвиненията към Пеевски в авторитарност той заяви, че ДПС винаги се е управлявало с твърда ръка.

"Точно в този момент няма аргументи достатъчно. 25 години съм бил заблуждаван в това, че заедността е философия на ДПС. Това, което видях във фейсбук групата ( "Аз подкрепям Ахмед Доган" - б.р.) е много смущаващо, Видях призиви чисто етнически - българите и помаците ни вземат партията, ние турците да си я върнем.

Делото на живота му (на Ахмед Доган - б.р.) е етническата съвместимост. Разбрах, че 25 години съм българчето в тази партия", каза Цонев.

Той разкри интересни подробности за това как се управлява ДПС, откакто Доган е почетен председател. Според Цонев Доган си избира кой да е председател. но го отстранява при всеки негов опит за еманципация, което пречи на функционирането на партията.

Според Цонев е имало разговори по тази тема с него. Дори са го призовавали ако иска да бъде активен в оперативната дейност да стане отново председател и да има заместници. Той обаче отказвал. Такъв разговор имало и преди последната национална конференция, на която по препоръка на Доган бяха избрани двама съпредседатели - Пеевски и Джевдет Чакъров.

"Ако Пеевски реши да прави нова партия, той ще го обяви", заяви Цонев.

Според него вчерашните изявления от европейските либерали спрямо Пеевски са акция на Илхан Кючюк.