Въпреки огромния брой независими депутати в този парламент - 38, Народното събрание не разреши т.нар. парламентарно номадство. Възможността беше отхвърлена при гласуване на текстове от правилника.

Текстът, който забранява на депутати, които са напуснали или изключени от своите групи, да преминават към други парламентарни групи или да образуват нови, беше запазен в правилата на законодателния орган. Георги Свиленски от БСП направи предложение той да отпадне, което не беше прието.

Точният термин за независимите депутати е нечленуващи в парламентарна група. Сред тях в 50-ото Народно събрание са бивши представители на ДПС, "Величие" и БСП.

В Народното събрание се създават 25 постоянни парламентарни комисии, решиха депутатите.

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси. 

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите.  

Не беше прието предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Остана досегашният текст, че Народното събрание може да определи места в постоянните комисии за депутати, нечленуващи в парламентарна група.

Депутатите отхвърлиха окончателно предложението да не получават възнаграждения за времето на предизборната кампания за парламентарни избори. То беше направено от Виктория Василева, Юлиана Матеева и Николай Марков, които бяха част от разпадналата се парламентарна група на „Величие“. 

Предложението предвиждаше депутатите да не получават възнаграждения и да нямат право да използват служебни автомобили за времето от откриване на предизборна кампания за парламентарни избори до свикване на новоизбраното Народно събрание. В пленарна зала "за" тези текстове в проекта на правилник на парламента гласуваха 27 народни представители, 66 бяха „против“ и 86 се въздържаха.

Временната комисия за изработване на проект на правилник на Народното събрание първо прие, а след това прегласува и отхвърли предложението на Василева, Матеева и Марков. Изразени бяха опасения дали тези текстове не противоречат на Конституцията, в която пише, че работата на Народното събрание е непрекъсната, а и беше посочено, че по време на предишната предизборна кампания е имало извънредни пленарни заседания. 

В правилника на парламента остана разпоредбата, че за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.

Депутатите приеха още, когато се обсъжда законопроект, внесен от Министерския съвет, той да се представя от министър или от заместник-министър.