Платформата Х (бившият „Туитър“) нарушава Законодателния акт за цифровите услуги (ЗАЦУ) в области, свързани с тъмните модели, прозрачността на рекламата и достъпа до данни за изследователите.

Европейската комисия е информирала за това днес управляваната от Илон Мъск социална платформа в своето предварително становище.

Въз основа на задълбочено разследване, включващо анализ на вътрешни документи на дружествата, интервюта с експерти, както и сътрудничество с националните координатори за цифровите услуги, ЕК публикува предварителни констатации за несъответствие по три оплаквания:

• 1. X проектира и експлоатира своя интерфейс за „проверените профили“ със „синия контролен знак“ по начин, който не съответства на практиката в отрасъла и заблуждава потребителите. Тъй като всеки може да се абонира, за да получи такъв „проверен“ статус, това оказва отрицателно въздействие върху способността на потребителите да вземат безплатни и информирани решения във връзка с автентичността на профилите и съдържанието, с което взаимодействат. Има доказателства за мотивирани злонамерени участници, злоупотребяващи с „проверения профил“, за да заблуждават потребителите;

• 2. Х не спазва изискванията за прозрачност на рекламата, тъй като не предоставя надежден техен регистър, който позволява търсене. Вместо това платформата въвежда проектни характеристики и пречки за достъп, които правят хранилището негодно за целите му за прозрачност по отношение на ползвателите. По-специално дизайнът не дава възможност за необходимия надзор и проучване на възникващите рискове, породени от разпространението на реклами онлайн;

• 3. Х не предоставя достъп до своите публични данни на изследователите в съответствие с условията, определени в ЗАЦУ. По-специално Х забранява на отговарящите на условията изследователи да имат независим достъп до своите публични данни, например чрез извличане на данни, както е посочено в условията за ползване на услугата. Освен това процесът на платформата да предоставя на отговарящите на условията изследователи достъп до своя приложно-програмен интерфейс (API) вероятно ги разубеждава да изпълняват своите научноизследователски проекти или не им оставя друг избор, освен да плащат непропорционално високи такси.

Ако предварителното становище на ЕК в крайна сметка бъде потвърдено, тя ще приеме решение за установяване на несъответствие, според което Х е в нарушение на няколко члена от ЗАЦУ. Подобно решение би могло да доведе до глоби в размер до 6 на сто от общия годишен световен оборот на доставчика и да го задължи да предприеме мерки за справяне с нарушението.

Решението за несъответствие може също така да задейства период на засилен надзор.

Комисията може и да налага периодични имуществени санкции, за да принуди конкретната платформа да спазва изискванията.