Парламентарната група на ПП-ДБ е изпратила сигнал до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура за появилите се публично твърдения, включително и в обръщението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за системен натиск върху хора от движението. От ПП-ДБ очакват пълна проверка на изнесената информация.

"През последните дни бяха изказани твърдения за системен натиск върху определени хора в Движението за права и свободи с политически мотиви. Беше споменато и лицето Делян Пеевски."

"Искаме всички да разберем има ли такъв натиск, оказван ли е, има ли влияние в прокуратурата, което влияние се използва за политически цели", представи внесения сигнал и мотивите за подаването му депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов.

През последните дни хората от ДПС, застанали зад Доган във вътрешнопартийната война, говорят за страх и страхуване. Днес по БНР с подобна теза излезе и евродепутатът от движението Илхан Кючюк.

В своето обръщение от вторник вечер Доган също отправи призив към партийците да не се страхуват. 

"Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!", казваше се там, като се посочваше "брутално отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията".

Според Бойко Рашков, който също участваше в днешния брифинг на ПП-ДБ, с тези изречения в изявлението си Доган „намеква, че подобни действия са извършвани от сега властимащи от парламентарната част на ДПС“. "Това е трябвало вече да привлече вниманието на прокуратурата", смята Рашков.

"Подаването на този сигнал по никакъв начин не е свързано с никакви разговори за подкрепа за правителство и реализиране на втори мандат. Това е независимо наше действие", уточни Лена Бориславова.

От ПП-ДБ не бяха толкова словоохотливи по другата основна политическа тема, по която продължава да липсва позиция на коалицията и по която съществуват различия между партиите в нея - какво ще правят с втория мандат, след като изненадващо се оказаха втората сила в НС.

"Относно втория мандат ситуацията е променена, така че ние сме в преговори с нашите колеги и надявам се в най-скоро време да имаме официална позиция, с която да ви запознаем", каза днес Лена Бориславова. От думите ѝ се разбра, че все още нищо не е ясно. Уклончив отговор даде преди това и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, от чиято партия дойде и идеята за техническо правителство с третия мандат миналата седмица.

По-рано днес президентът Румен Радев каза, че следващата седмица ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той обяви, че очаква ПП-ДБ, която трябва да получи втория мандат като втора по численост парламентарна сила, да изясни дотогава позициите си какво ще прави с мандата.