"Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо." 

Това каза в петък сутрин пред БНР евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице "прегрупиране на партията". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за преврат в партията.

Запитан дали и преди избирането му за съпредседател на ДПС ли Делян Пеевски е проявявал признаци на авторитарен стил, евродепутатът посочи:

"Може би не сме ги виждали знаците до такава степен, но са се усещали. През годините, много или малко, този демократичен рефлекс се позагуби в партията, от една страна. От друга, ДПС винаги се е характеризирала като монолитна партия и всичко, което се случва в нея, по дефиниция трябва да остане в рамките на нашето семейство. Да търсим разрешението през партийните органи, през правилата и процедурите, които са разписани в устава, а не да излизаме пред медиите и да го правим информационно събитие. Може би това е причината да не сме говорили пред обществеността", каза Кючюк.

Той добави, че "принципите на партията, нейните устои не могат да бъдат променяни".

"Всяко мълчание показва отношение. Да, моята вина и вината на тези, които сме мълчали, трябва и ще бъде поета. Но тук въпросът е различен - нашите очаквания към него (Пеевски - бел. ред.) бяха различни - да направи една динамична партия, отворена към младите. А в крайна сметка виждаме различен резултат - прегрупиране на партията."

Попитан дали случващото ще се отрази върху избирателите и как те ще гласуват, той каза:

"Не би трябвало, те имат много силно чувство за свобода и за справедливост. Тук апелът ми е към колегите, които продължават с мълчанието си. Апелът ми към тези колеги е да го превъзмогнат този страх, да си кажат, че така не може."

"Страх ги е, защото ги плашат, защото ги страхуват. Когато страхуваха всички навън, си казвахме - този страх не е съществен. Но когато и в партията започнаха да ги страхуват, доста хора си казаха, че страхът е бил реален. Всичко казано в писмото на Доган, то е истина, случва се", продължи евродепутатът.

Според Кючюк почетният председател на движението Ахмед Доган не налагал еднолично кой да бъде председател, а препоръчвал, с авторитета си налагал. Освен това Ахмед Доган не бил просто председател или почетен председател, а общностен лидер и "когато говорим за общностен лидер, неговото влияние е много по-силно и то минава отвъд партийно-организационния живот на политическата партия". В устава било заложено, когато възникне проблем, почетният председател като компас да отчита вярната посока, свързана с "либералната демокрация и да бъде специалният вектор, за да бъде евроатлантическа партия Движението за права и свободи".

По въпроса за подкрепата на структурите, Кючюк твърди, че около 90 на сто вече са застанали зад Доган.

"Важният въпрос е дали партията има демократичния рефлекс да се събуди и да каже – така не може", каза още той.

"ДПС общността ще бъде обединена и цялостна", прогнозира още Кючук, но призна, че "кризата е дълбока и има много измерения".

"Това е разговор, който трябва да започне и да продължи в партийните организации, никой не трябва да бяга от него", отбеляза още той.

Според Илхан Кючюк ДПС може отново да бъде обединено, след като си тръгнат шестимата, посочени в писмото на Доган, като даде знак, че останалите, сега пристанали на Делян Пеевски, могат да бъдат приети обратно.

"Всички имаме един жизнен опит, един малко или много политически път, нас няма какво да ни разделя. Трябва да има много по-смели стъпки и освобождаване от страха", каза за хората, заели страната на Пеевски.

Не знаел какво мислели колегите му евродепутати, като например Елена Йончева и обяви, че не е разговарял с тях. "Надявам се да знаят кого представляват", допълни само той.

Илхан Кючюк бил питан досега и десетки пъти от колегите си в Либералния алианс (Алианс на либералите и демократите за Европа, чийто съпредседател е той) за ръководното присъствие на санкционирания по закона "Магнитски" Пеевски в ДПС.

"Защитавал съм партията, казвал съм, че това е либерална партия и тя не се е променила. Тя не се е променила като ценности, никога не се е променяла. Ако някой ви каже, че сега сме станали евроатлатинтическа партия (имайки предвид заявките на Пеевски - бел. ред.), моите извинения, ДПС е евроатлантическа партия от създаването си", каза той.

И преди като съпредседател, Илхан Кючук бил получавал много писма от партии, членки на алианса, с въпроси за Пеевски. Последното, дошло от четири партии в Нидерландия, Австрия, Германия и Словакия, било специално адресирано до главния секретар, а не до него. "Идеята на колегите е била не да бъда заобиколен, а да не ме поставят в ситуация да давам пряко становище."

За това дали може да се стигне до изключване от алианса на ДПС, ако партията не се разграничи от Пеевски, той каза:

"О, разбира се. Няколко такива случаи е имало в моето пребиваване в АЛДЕ групата."

Той се съгласи, че ако Пеевски отпадне, въпросът за изключването отпада. "Колегите са го поставили в тази светлина. Има абзац, който е за ДПС и там оценката е много категорична за твърдия проевроатлантически курс и ясната либерална ориентация на партията."

До този момент Кючюк няма информация за насрочено заседание на Централното оперативно бюро.