Само Европейската народна партия (ЕНП) изрази твърда подкрепа за Фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия.

Гласуването трябва да се състои на 18 юли. Това ще стане на първата сесия на новоизбрания Европейски парламент в Страсбург.

Говорителите на политическите групи в ЕП обявиха днес на пресконференция как ще гласуват.

За да бъде избрана Урсула фон дер Лайен, са необходими гласовете на 361 евродепутати от общо 720, т.е. на 50 процента плюс 1 от тях.

Необходимите гласове може да се осигурят от редиците на тази партия, на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), заяви говорителят на ЕНП.

Социалистите са готови да подкрепят Фон дер Лайен, но това не е „празен чек“, предупреди техен говорител. От групата настояват за продължаване на Зеления пакт, но „с червено сърце“.

От „Патриоти за Европа“ посочиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен. Крайнодясната група бе създадена тази седмица и стана третата по големина политическа сила в ЕП.

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ще гласува по съвест. Част от нейните представители вече заявиха, че ще бъдат против Фон дер Лайен.

Либералите подкрепят кандидатурата. От ОЕ обаче също поставят условие Зеленият пакт да се запази.

Според „Зелените“ и Европейския свободен алианс (ЕСА) условието за продължаване на политиките за опазване на околната среда е ключово. Засега в групата няма окончателно решение за подкрепа на Фон дер Лайен.

Радикалната левица няма да подкрепи кандидатката да оглави ЕК за втори мандат.

Групата „Европа на суверенните нации“ (ЕСН) още няма говорител, поясниха от пресслужбата на Европарламента. Вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов съобщи, че говорител ще бъде българският евродепутат Петър Волгин.

Ако евродепутатите не успеят да изберат председател на Комисията, в срок от един месец Европейският съвет трябва да номинира друг кандидат.