„Мисията изпълнена!“

Европейският съвет одобри кандидатите за висшите постове в ЕС, съобщи неговият председател Шарл Мишел.

На срещата си в Брюксел лидерите на страните членки номинираха Урсула фон дер Лайен за втори пореден мандат като председател на Европейската комисия. Доскорошният португалски премиер Антониу Коща е избран да оглави Европейския съвет. А естонската премиерка Кая Калас е изборът за върховен представител на ЕС за външната политика.

Решението бе взето с необходимото квалифицирано мнозинство – най-малко 55 на сто от страните членки (15 от 27), в които живеят 65% от населението на ЕС.

Италианската премиерка Джорджа Мелони предизвика още в началото седмица напрежение покрай избора. Тя се разгневи, че по настояване на социалистите и либералите не е включена в преговарящия екип за съгласуване на кандидатурите, макар групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), към която принадлежи да стана третата политическа сила в Европейския парламент. Затова Мелони се въздържа при гласуването за Фон дер Лайен и бе против Коща и Калас.

Редица европейски лидери се опитаха да успокоят италианската премиерка с обещанията, че страната й ще получи престижен пост в Европейската комисия. А Урсула фон дер Лайен заяви, че за нея е от изключителна важност да работи с министър-председателя на държавата, която е третата икономика в ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък е гласувал различно за всеки от кандидатите. Той е бил против Фон дер Лайен, въздържал се е за Калас и е подкрепил Коща. Любопитното е, че новият председател на Европейския съвет е социалист. Докато партията ФИДЕС на Орбан бе част от Европейската народна партия (ЕНП), преди евродепутатите й да напуснат парламентарната група и да станата независими.

Срещата на върха завърши две минути преди полунощ брюкселско време (0,58 часа тази сутрин българско). И няма да има втори ден от Европейския съвет, както бе планирано предварително.

По-рано през деня ЕС и Украйна подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурност. Специално за участие в Европейския съвет пристигна украинският президент Володимир Зеленски.

Европейските лидери приеха приеха стратегически дневен ред за следващите пет години и заключения за Украйна, за Близкия изток, за сигурността и отбраната и за конкурентоспособността на ЕС.

Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Комисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Ще бъде ли труден изборът на Фон дер Лайен?

Номинацията на Урсула фон дер Лайен трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Това може да стане още на 18 юли в Страсбург, по време на първата сесия на новоизбрания Парламент.

На Фон дер Лайен й трябват гласовете на 361 от новоизбраните 720 евродепутати. На пръв поглед това изглежда лесно. Трите главни проевропейски сили в Европейския парламент – ЕНП, социалистите и либералите, засега имат общо 399 представители.

Наблюдатели допускат до 10 на сто „предатели“. Няма да липсват такива и в редиците на ЕНП – партията на Фон дер Лайен. „Републиканците“ от Франция и „Фина Файл“ от Ирландия вече обявиха, че няма да я подкрепят за втори мандат.

Евродепутатите трябва да гласуват за кандидатурата на Калас, когато одобряват състава на слледващата Европейска комисия. Това ще стане през октомври или ноември.

Ще направи ли Орбан поне веднъж в живота си компромис?

Това бе и последният Европейски съвет при белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС. На 1 юли то се поема от Унгария, чийто премиер Виктор Орбан отдавна е на нож с Брюксел.

„Председателството не означава да си шеф на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересна позиция, в която можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза в отговор на въпрос белгийският премиер Александър де Кро.