Малкият син на Мукеш Амбани, най-богатия човек в Азия, се ожени в Мумбай за дългогодишната си приятелка на "сватбата на годината", на която присъстват световни знаменитости, бизнес магнати и политици, съобщи Асошиейтед прес.

Сватбените ритуали, включващи размяна на венци от двойката и обикаляне около свещен огън, започнаха в петък и приключиха след полунощ. 

Предсватбени галавечери продължиха месеци и поставиха нов стандарт за брачна екстравагантност, а от цял свят се стичаха знаменитости, певци, политици и богаташи. 

Сватбата на Анант Амбани с Радика Мърчант тези три дни от петък  до неделя е в принадлежащия на Амбани Световен конгресен център "Джио" в Мумбай и в дома на семейството. 

Четиридневните сватбени тържества започнаха вчера с традиционна хиндуистка сватбена церемония, следва грандиозен прием, който ще продължи през целия уикенд. 

В списъка с гостите са бившите британски премиери Тони Блеър и Борис Джонсън, главният изпълнителен директор на "Сауди Арамко" Амин Х. Насър, както и Адел, Лана Дел Рей, Дрейк и Дейвид Бекъм, според местните медии. Семейство Амбани не е потвърдило списъка с гостите, но в него изобилстват освен това и боливудски звезди, представители на политическия, бизнес и светски елит на най-многолюдната страна в света.

Телевизии показаха пристигането на знаменитости като Ким Кардашиян и кечиста и холивудски актьор Джон Сина, Приянка Чопра и съпругът ѝ Ник Джонас. Сестрите Кардашиян - Ким и Клои, се повозиха на моторизирана рикша по оживените улици на Мумбай в петък, преди да се присъединят към сватбените церемонии. Чуждестранните гости носеха традиционни дрехи на големи индийски модни дизайнери. 

Бащата на младоженеца - Мукеш Амбани, е 9-ият най-богат човек в света с приблизително състояние от 122 милиарда щатски долара според данни на "Форбс", уточни Асошиейтед прес. Той е начело на конгломерата Reliance Industries, който е с годишни приходи над 100 милиарда долара. Сферите, в които работи, са нефтохимически продукти, нефт и газ, телекомуникации и търговия на дребно. 

Амбани е и ключов съюзник на министър-председателя на Индия Нарендра Моди, отбеляза АФП.

Младоженецът, 29-годишният Анант, отговаря за разширяването на конгломерата в областта на възобновяемата и зелената енергия. Той ръководи и спасителен център за животни с площ 3000 акра (около 1200 хектара) в Джамнагар, родния град на семейството в щата Гуджарат.

Булката, Радика Мърчант, също на 29 години, е дъщеря на фармацевтичния магнат Вирен Мърчант и е маркетингов директор на неговата компания Encore Healthcare. Празненствата включваха европейски круиз за 1200 гости, изграждането специално за случая на хиндуистки храм в имението на семейство Амбани, както и частни концерти на Риана и Джъстин Бийбър.

През юни бъдещите младоженци имаха четиридневен круиз, по време на който певицата Кейти Пери изнесе концерт, както и "Бекстрийт бойс", американският рапър Питбул и италианският тенор Андреа Бочели, припомня АФП.

Сред гостите на предишни галавечери бяха основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг и Иванка Тръмп, дъщеря на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, както и водещи имена от индийския спорт и развлечения.

Празненствата в засегнатия от мусоните метрополис Мумбай този уикенд вдигат още по-високо летвата, отбелязва АФП. 

През 2018 г. Мукеш Амбани организира най-скъпата досега сватба в индийската история за дъщеря си. Според сведенията е струвала 92 млн. евро, като за нея беше наета американската певица Бионсе. Сега е решен да се самонадхвърли.