Многократно казахме, че в ГЕРБ има хора близко свързани с Делян Пеевски. Изходът от войната между Пеевски и Доган ще има отражение и в ГЕРБ.

Това посочи бившият премиер Николай Денков преди откриването на Националния съвет на коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), на който се очаква членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента.

"Този парламент е като плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие". Необходимо е да подчертаем, че процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ", добави Денков. "Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Затова с "Демократична България" сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното. Тъй като сме го направили заедно, ще го представим заедно в някой от следващите дни".

ПП-ДБ стана втора по численост парламентарна група, след като в ПГ на ДПС останаха едва 23 от 47 депутати, което им отреди четвърто място в НС. Така ПП-ДБ, със своите 39 народни представители, следва да получи папката с втория мандат от Румен Радев. Трета политическа сила е "Възраждане" с 38 депутати. ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, но не събра необходимата подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов в петък заяви, че коалицията има план, но не може да оповести подробности за него.