Заради разкола в ДПС от днес партията вече е четвърта сила в Народното събрание (НС). След изключването и напускането на депутати парламентарната група разполага със само 25 народни представители към момента. А към началото на 50-ото НС преди три седмици те бяха 47 - рекорд за ДПС.

Така днес се оказа, че втора сила е вече „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това изненада депутатите и ръководството на формацията.

Затова днес спешно е свикана сбирка на „Кърниградска“, в централата на една от съставните партии – ДСБ.

В коалицията няма единство какво да се прави с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. След разпада в ДПС той вече се полага на ПП-ДБ. В някой от следващите дни президентът се очаква да покани представителите на формацията, за да връчи мандата на евентуалния кандидат-премиер. Кога обаче – не е ясно, което усложнява играта.

Както е известно, разбирателство в ПП-ДБ не бе постигнато по отношение поведението им спрямо третия мандат – темата бе обсъждана преди последните събития в ДПС, когато тя все още бе втора сила. Спорът бе дали да се правят някакви опити за сформиране на правителство, колкото и трудно да изглежда това.

Подалият оставка като председател на партия „Да, България“ Христо Иванов преди дни призова да се обмисли сериозно възможноста за коалиция „Анти-Пеевски“. Това се подкрепя от депутатите от партията, които са девет. Осемте представители на ДСБ също са склонни на преговори за съставяне на правителство.

Останалите 22-ма депутати на ПП-ДБ са от „Продължаваме промяната“ (ПП), където до момента бяха категорични, че в този парламент коалицията следва да е само в опозиция (ако случайно някой сформира правителство).

По информация на Клуб Z при новата ситуация са започнали и нови обсъждания. Причината е, че вторият мандат задължително отива при втората политическа сила, докато за третия президентът има избор на кого да го връчи.

Така отговорността пред ПП-ДБ става много по-сериозна.

По неофициална информация от депутати разделението дали да се направи опит за коалиция „Анти-Пеевски“ остава, но има някакво омекване в партията на Кирил Петков и Асен Василев – ПП. Там също са се заформили два лагера „за“ и „против“ преговори за такъв кабинет.

За да се случи той, би било нужно широко обединение, в което да се включат „Възраждане“ и/или ГЕРБ, както и хората на Доган в парламента. В сметката влизат и всички останали – БСП, ИТН, „независимите“ от „Величие“.

Идеята на „Да, България“ и ДСБ е да се направи опит за мащабни кадрови промени в съдебната система, регулаторите и службите, за да се деинсталират хората на Пеевски и неговото митично влияние в тях. Това обаче би означавало в играта да се включи и Бойко Борисов, което е малко вероятно.

За някои от назначенията е нужно квалифицирано мнозинство от поне 160 гласа.

Друг голям проблем би било съдружието с радикалната проруска формация „Възраждане“.

Възможен ли е компромис за „технически кабинет“ с къс мандат до една година, през което време да се извършат мащабните кадрови промени в институциите? И следва ли да се направят усилия за преговори – това трябва да реши ПП-ДБ. По неофициална информация днес въпросът ще бъде обсъден във формат „парламентарна група“, но окончателно решение едва ли ще бъде взето.

Проблем е и че ПП-ДБ трябва да отиде при президента с номинация за кандидат-премиер. За което ще е нужно постигане на предварително съгласие с евентуалните бъдещи партньори. Т.е. преговорите с другите парламентарни формации следва да започнат в спешен порядък.