Кризата придобива системен характер. Разговорът не е за това ще се случи ли с втория или третия мандат в 50-ото Народно събрание... И тук отговорността не е просто за сега, в тази конюнктура, в тази аритметика какво ще се случи. Отговорността на всяка политическа сила е да даде рецепта, която да може да приложи, включително и в това НС. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов. Той уточни, че говори в лично качество. 

"Нормално е на колегите да им трябва повече време, още повече че това са три формации със сериозен демократичен дух в тяхната работа, да им трябва време да оценят новата ситуация и да формират решение", подчерта Иванов във връзка със ситуацията в „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Моята оставка беше опит да се понесе отговорност. Трябва да се намери рецепта за излизане от безизходицата. Не съжалявам, че подадох оставка, посочи той.

"На етапа на първия мандат, а и в разговорите ПП-ДБ е колкото постоянно атакуван от всички партньори, но същевременно някак си не им излизат сметките чисто аритметично. ПП-ДБ имат ясна кауза, с което все по-малко политически сили могат да се похвалят. Тази кауза всъщност - установяването на правила и законност - е отговорът на въпроса как може в дълбочина да се реши политическата криза в страната. Става дума за структурен проблем как се легитимира властта. Докато няма отговор на този въпрос, никога няма да можем да стабилизираме политическата ситуация в страната. ПП-ДБ е единствената формация, която предлага ясна програма", каза още Христо Иванов.

По думите му, ГЕРБ са обозначили ПП-ДБ като основен свой опонент, което за него лично е било изненада.

„Бойко Борисов, който безспир атакува „Продължаваме промяната – Демократична България“... Нещо повече, ГЕРБ обозначиха „Продължаваме промяната – Демократична България“ като основен свой опонент, което мен даже леко ме изненада, трябва да кажа, и мисля, че колегите от ГЕРБ трябва да се замислят върху това. Това не е „Възраждане, не е ДПС, не е БСП дори – именно „Продължаваме промяната – Демократична България“ е техният основен опонент. Т.е. вселената на ГЕРБ се структурира по този начин“, каза Христо Иванов.

Според него Бойко Борисов не искал да остане „насаме“ в правителство с Пеевски и е приел с облекчение провала на първия мандат, при който за премиер бе предложен Росен Желязков. Затова и Борисов направил всичко възможно излъченият проектокабинет да не мине.

„Другото нещо, което се видя и е много важно – това е, че тезата, че в миналото управление ГЕРБ и ДПС са били легитимирани от нас, изпрани – нали така се казваше, по студиата колко часове телевизионно и ефирно време отидоха в приказки за това изпиране, - ами не се оказа така. ДПС стигна до върха на своята парламентарна проекция и се разпадна, защото се оказа, че фундаменталният въпрос... това, което Делян Пеевски беше основната му, така да се каже, оферта, с която беше избран за полупредседател, че ще вкара ДПС в изпълнителната власт през главния вход, през червения килим, - той се оказа основната пречка за това. И то именно от гледната точка на ГЕРБ. ГЕРБ – също се оказа, че няма кой знае колко желаещи да подкрепят тяхната оферта за управление. В този смисъл, кризата придобива системен характер...“, заяви Иванов.

Според него противопоставянето между хората на Доган и хората на Пеевски е фалшиво.

„Факт е, че цялото овластяване на Пеевски идва от Доган. Т.е. Доган представлява едно предишно издание на същия модел и тук изобщо не можем да говорим кой е по-добрият и кой по-лошият. Можем да говорим кой има повече биологично време пред себе си, което не е маловажно“, заяви още подалият оставка лидер на „Да, България“.

Според него приключването на модела „Пеевски“ няма да доведе до връщането към модела „Доган“. Моделът „Доган“ бил в криза.

Христо Иванов посочи, че смяната на Делян Пеевски се оказва сега доста по-трудно в сравнение с предишните председатели, които почетният лидер е успял да отстрани.

Иванов смята, че случващото се в ДПС може да е оздравително.

Той призова, когато се разсъждава за правителство с втория проучвателен мандат, който ПП-ДБ трябва да получи, да се изхожда от изключителната сериозност на ситуацията в света – тя имала пряко отношение към България.

„Да изхождаме от това, че имаме уникален прозорец на възможностите сега; и да изхождаме от въпроса всъщност той ще се подобри ли в един следващ парламент, или няма да се подобри. Да не би едни избори да позволят на Пеевски да се презареди; да не би едни избори да позволят на ГЕРБ да скрият факта, че втората партия на Пеевски, в която той е базиран и на която той си основава политическото влияние, е ГЕРБ. И да избягат от въпроса, че те също трябва да се изчистят от този този модел“, заяви още Христо Иванов.

Според него ситуацията е „радикално нова“ след процесите в ДПС.

Задачата, както се формулирала от ПП-ДБ, била да се провери дали при тази нова ситуация няма да настъпи осъзнаване, че единственият път за стабилизация на страната са реформите в регулаторите, съдебната власт и службите и евентуално в изборния процес.

„И около този дневен ред ние сме длъжни да опитаме, ако се окаже, че има това осъзнаване, длъжни сме да дадем формула, да използваме формулата „Макрон“, че е някак си купешка, за това да търсим възможност да се управлява страната. И ако не го направим сега, защо мислим, че в следващия парламент това ще е по-лесно“, попита Христо Иванов.

Според него обновяването, което е нужно на ПП-ДБ, е много по-сериозен и дълготраен процес и той няма да може да се случи отсега до следващите избори, за да може да се промени базово съотношението на силите.

„Опитът на ГЕРБ да каже „ние не познаваме Делян Пеевски“ - те затова бързат да отидат на избори, защото искат да минат през едни избори, на които това да им е платформата, - е начин те да се опитат всъщност да съхранят възможността за влияние на Пеевски или на някой друг по същите механизми. Разграждането минава през поставянето на тези въпроси – как да ги разградим тези механизми тук и сега. И отлагането на това за след още едни избори трябва да има много сериозна аргументация, каквато аз признавам, че не виждам“, заключи Христо Иванов.