В българския парламент фракцията на Ахмед Доган вече има леко числово предимство пред тази на Делян Пеевски. След прегрупиранията там депутатите на Доган вече са 24 срещу 23 на Пеевски. Очакванията са още народни представители да преминат в лагера на почетния председател.

Какви обаче са позициите на тримата нови евродепутати от ДПС, избрани на 9 юни?

Илхан Кючюк отдавна взе категорично страната на Ахмед Доган. Вчера той даде интервю пред bTV с остри критики към Пеевски.

Илхан Кючюк е и най-високопоставеният представител на ДПС на международно ниво. Той е съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – европейското семейство на либералите. Кючюк е и заместник-председател на ДПС.

Другите двама европутати на формацита са Танер Кабилов и Елена Йончева. Досега те пазеха мълчание.

След призиви в интернет форумите да вземе страна днес обаче позиция във фейсбук публикува Кабилов, с която даде подкрепа за Пеевски.

„Не съм и предполагал, че едва месец след предизборната кампания, на която получихме най-високия количествен резултат в последните 10г. и най-високия качествен резултат въобще, днес ще се сочим взаимно с обвинения и спекулации в какво ли не“, написа той.

„Почетният председател на ДПС и лидер на партията е един и той се казва д-р Ахмед Доган, създател и идеолог на нашето голямо семейство“, посочва още Танер Кабилов.

Това е една от опорните точки в лагера на Делян Пеевски. Те не критикуват Доган, а само „деребеите“ около него.

Танер Кабилов след това пише:

„Аз ще изневеря на себе си обаче, ако не кажа, че откакто д-р Ахмед Доган се оттегли от активната политика, ние не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от г-н Делян Пеевски. Сигурен съм, че е допускал грешки, кой не е? Но всичко, за което съм се борил и в което съм вярвал през целия ми активен партиен живот в младежката структура, аз видях в него. Ангажира се с конкретните проблеми на районите и започна поетапното им решаване, винаги на разположение за разговор и на един телефон разстояние, пробивен и оперативен, все качества на които симпатизирам. Подкрепата му е осезаема, а тя определено беше дефицит последните години от гледна точка на предходните ръководства.“

Цялата позиция на Кабилов вижте тук:

Елена Йончева продължава да мълчи. Клуб Z я потърси за коментар, но тя не отговаря на телефоните си. От офиса ѝ в София обясниха, че засега няма да прави изявления.

Елена Йончева обаче не е партиен член – води се „гражданска квота“ и бе лансирана от Делян Пеевски. В предния Европарламент тя бе депутат от БСП, но влезе в конфликт с екслидера на соцпартията Корнелия Нинова.

Вчера пред bTV Илхан Кючюк заяви:

„Елена Йончева си каза, че е лична номинация на Делян Пеевски и тук няма никаква интрига от моя страна.“

Така Йончева може да се счита за човек на Пеевски. Като представител на „гражданската квота“ обаче тя не участва в ръководните органи на ДПС. А именно съотношенията там може би ще са ключови за изхода от битката на върха в партията.