Софийският градски съд не даде днес ход на делото срещу бившия преподавател в СУ и бивш кандидат на ИТН за правосъден министър и дори за премиер - Петър Илиев.

Той е обвинен по члена за плагиатство, след кратката му политическа кариера, и след като се установи, че е използвал материали от научен труд на доц. Наталия Киселова без да цитира, че са нейни.

Делото не тръгна, защото Илиев не е получил документите редовно и навреме. Това е станало преди пет дни при нужните по закон седем, предаде днес БТА.

От прокуратурата заявиха, че друга пречка е това, че не е призована доц. Наталия Киселова, тъй като тя е пострадало лице.

Илиев посочи пред съда, че винаги досега е бил намиран от представители на съдебната система и не става ясно защо не е призован редовно за делото. Следващото заседание е през есента.

Доц. Киселова е защитила през 2007 г. дисертация на тема „Парламентарен контрол”, но не я е публикувала. Текстът ѝ е депозиран в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и в Центъра по образованието.

"Когато предстоеше защита в катедрата, дисертацията е изпратена на по-малко от 20 души да четат, обсъждана на две заседания в катедрата и е защитена", уточни тогава Киселова.

След осем години - през 2015 г., тя получава като подарък книгата на Петър Илиев, където вижда неща, които я смущават.

Първоначално изглеждаше, че Илиев ще се измъкне безнаказано - книгата се оказа изтеглена от всички библиотеки, като дори издателят твърдеше, че не са останали бройки от нея. Медии, студенти и преподавател по право обаче откриха екземпляри и публикуваха откъси, които ясно показваха дълги пасажи в текста на Илиев, взети от книгата на Киселова.

В крайна сметка СУ "Св. Климент Охридски" започна проверка и бе на косъм на отстрани Илиев от длъжност - но той напусна сам преди това и бе назначен няколко месеца по-късно в Тракийския университет. Ректорът на ВУЗ-а в Стара Загора обяви, че не вижда проблем в това водещия университет в страната да е обявил новия му преподавател за плагиат. А Софийска адвокатска колегия обяви, че давността за нарушението на Илиев е изтекла.

След разразяването на скандала, по времето, когато ИТН стана първа политическа сила, Илиев първо твърдеше в сивито си, че като адвокат е "печелил дело пред Конституционния съд" (?!), а в интервю пред Нова тв неособено контролирано, крещеше, че е "от София, повтарям - от София".