Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната, недалеч от мястото, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха преди 55 години. Те подозират, че има още стотици такива, които биха могли да приютят бъдещи астронавти, съобщава АП, на която се позовава БТА.

Ръководеният от италианци екип съобщи в понеделник, че има доказателства за наличието на огромна пещера, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната. Тя се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км. от мястото на кацане на „Аполо 11“.

Ямата, както и повече от 200 други, открити там, е създадена от срутването на лавова тръба.

Изследователите анализирали радарните измервания, направени от орбитален апарат на НАСА, и сравнили резултатите с лавови тръби на Земята. Техните открития са публикувани в списание Nature Astronomy. 

Според учените радарните данни разкриват само входа на подземната кухина. Те изчисляват, че тя е широка поне 40 метра и дълбока десетки метри, а вероятно и повече.

„Лунните пещери остават мистерия в продължение на повече от 50 години. Затова е вълнуващо, че най-накрая успяхме да докажем съществуването на една от тях“, пишат в имейл Леонардо Карер и Лоренцо Бруцоне от Университета в Тренто.

Откритията предполагат, че на Луната може да съществуват стотици ями и хиляди лавови тръби. Такива места биха могли да служат като естествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни хабитати от нулата би отнело повече време и би било предизвикателство, дори ако се вземе предвид потенциалната необходимост от укрепване на стените на пещерите, за да се предотврати срутване, казва екипът.