След две години административни съдебни битки неправителствената организация Антикорупционен фонд спечели окончателно дело, като резултатът от него е, че разформированата КПКОНПИ вече няма да може да държи в тайна решенията си за отнемане на имущество.

Това съобщиха от АКФ.

В хода на делото стана ясно, че комисията в нарушение на закона е обявила за служебна тайна всички свои актове за образуване на конфискационно производство. Решението е било взето през 2018 г. от тогавашния директор на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и Свободна Европа. Заповедта на Георгиев скрива решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и за която се разходва най-голяма част от 30 милионния ѝ годишен бюджет, посочват от АКФ.

От фонда разказват подробно дългата си битка в административните съдилища срещу тази "секретност", както и триковете, до които според тях е прибягвал държавният антикорупционен орган - вместо просто да спази постановеното от съда.

Според АКФ решенията за започване на конфискационно производство следва да се публикуват, така както се публикуват тези за установяване на конфликт на интереси. Както е постановил и съдът: „Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея“.

„Колкото повече КОНПИ се бави да публикува тези решения, толкова повече се засилват съмненията, че ръководството ѝ се страхува от обществената реакция, когато те бъдат разкрити“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

От организацията посочват, че ако комисията (в момента вече разделена на две части и наричана само КПК в тези ѝ правомощия) продължава да не изпълнява разпореждането на съда, ще настояват за глоба.

Клуб Z припомня, че във времената на тандема: Гешев - главен прокурор, Цацаров - шеф на КПКОНПИ, комисията се превърна в сериозен политически играч и репресивен уред. За започване на производство за запор и конфискация е нужно прокуратурата просто да е образувала производство срещу даден човек, а не да има влязла в сила присъда срещу него.