Страните членки (Съветът) на ЕС препоръчват през 2024 и 2025 г. България да намали зависимостта от изкопаеми горива и да ускори прехода към чиста енергия, по-специално чрез преминаване към енергия от възобновяеми източници в централното отопление и внедряване на вятърни инсталации.

Това се казва в приетите днес от Съвета специфични препоръки за всяка страна членка. Те засягат икономическата, социалната, структурната, бюджетната политика и политиката за заетостта.

Тези препоръки бяха отправени от Европейската комисия към Съвета преди месец.

България също така трябва да осигури достатъчен капацитет за натрупване на енергия, за да се увеличи гъвкавостта на енергийната система. Необходимо е укрепване на инфраструктурата на електроенергийната мрежа чрез въвеждане на интелигентни мрежови елементи и увеличаване на междусистемните връзки със съседните държави.

Съветът също така препоръчва страната ни да се справи с енергийната бедност, като въведе целенасочени мерки за намаляване на дела на населението, което не е в състояние да отоплява достатъчно домовете си. Трябва да бъде насърчено разгръщането и внедряването на устойчив градски и железопътен транспорт, включително чрез ускоряване на развитието на необходимата инфраструктура.

Друга препоръка към България е да представи своевременно средносрочния фискално-структурен план. В съответствие с изискванията на реформирания Пакт за стабилност и растеж (ПСР) страната ни трябва да ограничи растежа на нетните разходи през 2025 г. до равнище, съобразено с поддържането на дефицита по консолидирания държавен бюджет под референтната стойност по Договора от 3% от БВП и поддържането на разумно равнище на консолидирания държавен дълг в средносрочен план.

България трябва значително да ускори изпълнението на програмите на политиката на сближаване и на Плана за възстановяване и устойчивост. Така ще бъде гарантирано, че реформите и инвестициите ще приключат до август 2026 г.. Ще бъде подобрено функционирането и увеличен капацитетът на публичната администрация, включително на регионално равнище. България трябва да подобри качеството на процедурите за възлагане на обществени поръчки и укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. Необходимо е бързо финализиране на главата за REPowerEU.

Същевременно Съветът препоръчва да подобрим образованието и обучението, включително за групите в неравностойно положение, както и обучението на учителите. Препоръчва се и въвеждане на преподаване и обучение, основани на компетентности. Необходимо е властите у нас да се справят с недостига на работна ръка и да подобрят уменията на работниците.