От ГЕРБ-СДС днес поискаха оставка на директора на столичния Завод за преработка на отпадъци и на зам.-кметицата по екологията Надежда Бобчева, след като техни общински съветници не бяха допуснати да инспектират предприятието.

"Безпредцедентно общински съветници и по-специални общински съветници от комисията по екология не бяха допуснати на проверка в завода за обработка на отпалъци. Това е изключително скандално, случва се за първи път, опитват се да крият информация от нас месеци наред с непредоставени отговори на конкретно зададени от нас въпроси, а днес вече спуснаха и тъмната завеса", обяви разгневен бившият журналист и настоящ общинар Антон Хекимян на брифинг в общината днес.

Заедно с ГЕРБ-СДС бе и независимият общински съветник Красимир Гълъбов, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори. Гълъбов влезе в СОС като част от "Възраждане", но скоро след това напусна партията си, а отскоро гласува активно заедно с ГЕРБ-СДС в новото мнозинство в Столичния общински съвет, съставено от ГЕРБ, БСП, ИТН и бивши "възрожденци".

Според разказа на ГЕРБ-СДС директорът на завода Николай Савов им е отказал достъп на базата на фалшив документ, който според него бил решение на СОС, но текст, който да не допуска общинарите, нямало. Проверката на общинарите била предварително обявена.

В края на брифинга Хекимян уточни, че всъщност посещението в завода е било уговорено. Ден по-рано обаче в групов чат на комисията във Вайбър общинар от ПП-ДБ-СС обявил, че посещението се отлага - директорът не може да се срещне с тях. Това възмутило ГЕРБ-ерите и те все пак отишли на проверката сами.

Хекимян припомни предишното посещение на ГЕРБ в завода, при което са установили, че бункерите за складиране на боклук са пълни, а произведеният RDF не се оползотворява, а заравя. Кметът Васил Терзиев всъщност обяви това по-рано като проблем - че капацитетът за боклук може да се изчерпа до 18 месеца, а произведеното гориво е с толкова лошо качество, че бива отказвано от заводи, които го използват за енергия.

Според ГЕРБ обаче данни от самия завод сочат, че кметът манипулира данните и паникьосва гражданите на София с неверна информация.

"Всички данни, които са предоставени от Завода на комисията по екология за общите количества отпадък, постъпил в общинското предприятие за периода 2018 – 2023 г., за количествата депониран отпадък, за количествата отделен рециклируем отпадък, за количествата предаден РДФ, са манипулирани.

Моите аргументи се съдържат в предоставените от завода документи. Разликата е, че в констативните протоколи тези данни са едни, а в обобщените отговори, носещи подписа на директора на завода, са други", подчерта Лорита Радева.

Според нея заводът не функционира спрямо комплексното разрешително. А качеството на RDF-горивото остава ниско "след всички подобрения на новия директор".