Битката за лидерския пост в БСП продължава с юридически хватки. Миналата седмица Софийският градски съд (СГС) реши да заличи Корнелия Нинова като председател на партията. Припомняме, че тя подаде оставка след катастрофалния резултат на парламентарните избори на 9 юни.

Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите председател. Този път обаче Зафиров реши да се еманципира от Нинова и да промени линията на партията в посока затопляне на отношенията с президента Румен Радев и с други леви формации.

В парламента пък се заформиха две ясни фракции. Едната е около Зафиров и Борислав Гуцанов, а другата – около Корнелия Нинова.

Последната вероятно се е надявала и тази ѝ оставка да е само формална и тя да продължи да дирижира процесите в БСП, смятат членове на партията. Това обаче не се случи, което предизвика и разцеплението в партията и парламентарната група.

Временното ръководство на БСП се опита да регистрира в съда Атанас Зафиров като представляващ БСП. Хора на Нинова обаче са се противопоставили на това по време на делото в СГС, научи Клуб Z. Това са били Крум Дончев и Смиляна Нитова – членове на Националния съвет и бивши народни представители. Любопитно е, че в решението на СГС мнението на Дончев и Нитова изобщо не е отразено.

Съдът пък реши, че Корнелия Нинова следва да бъде заличена като председател, а представляващ БСП да бъде Атанас Зафиров до избора на титулярен лидер. Това е ключово важно от административна и юридическа гледна точка. Представляващият партията управлява и процеса при регистрацията на листите по време на избори, каквито отново се очакват наесен.

Решението на СГС от 9 юли можеше да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС) в едноседмичен срок. И това се е случило, показа справка на Клуб Z.

От съда съобщиха след наше запитване, че към момента има една жалба. По неофициална информация неин подател е Крум Дончев, който е и бивш автомобилен състезател. 

Прокуратурата не е протестирала рокадата на върха в БСП.

Така или иначе, изглежда, че битката за лидерския пост ще бъде решена от Върховния касационен съд. Към момента юридически председател на БСП продължава да се води Корнелия Нинова. Това се вижда и от Регистъра на политическите партии. И така ще бъде до окончателното решение на съдебния спор.