Софийският градски съд (СГС) взе ключово решение, което вероятно ще предотврати сериозен юридически конфликт в БСП.

От пресцентъра на съда съобщиха, че със свое решение СГС вписва в регистъра на политическите партии следните промени:

- Заличава Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията.
- Партията се представлява от зам.-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров.
- С решението си съдът отхвърля искането да впише за нов председател Атанас Зафиров, докато конгресът на партията не проведе избор.

Решението може да се обжалва и протестира пред Върховния касационен съд (ВКС) в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

То обаче засега предотвратява сериозен вътрешен конфликт. Ако Корнелия Нинова бе оставена като председател, тя щеше да държи контрола върху регистрацията на БСП при участието на много вероятните поредни предсрочни парламентарни избори. Така тя щеше да има сериозен инструмент да иска сделка, примерно, за местата в листите.

Припомняме, че в момента в партията и парламентарната група е налице сериозен разкол. Единият лагер е около Корнелия Нинова, а вторият – около Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов.

Любопитно е дали решението на СГС ще е окончателно, или ще постъпи жалба във ВКС.

Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП веднага след парламентарните избори на 9 юни заради катастрофалните, по думите ѝ, резултати. За първи път след 1989 г. соцформацията има под 20 народни представители. 

Нинова обаче, изглежда, отново смяташе да продължи реално да ръководи БСП поне до провеждането на вътрешнопартийния избор на нов председател, който, така или иначе, трябва да се случи наесен. Тя явно имаше намерение да се кандидатира пак въпреки наложената от самата нея промяна в устава, която не разрешава лидерство за повече от два мандата. 

Преди дни Общопартийната контролна комисия на БСП реши, че Нинова няма право да участва в надпреварата за следващ председател.