Временната комисия в парламента, която проверява "Исторически парк", проведе днес първото си заседание. В комисията се чуха скандални твърдения за Ивелин Михайлов - създател на парка и идеолог на партия "Величие", чиято парламентарна група се разпадна.

Според финансиста доц. Григор Сарийски е много вероятно Ивелин Михайлов да се занимава с банкова дейност без лиценз, като събира банкови заеми от различни хора. И изтъкна, че това е незаконно.

Според него парите са отивали в "Исторически парк" в брой, а после не са били оформяни по надлежния ред. Сарийски изтъкна, че в последните години няма никакви отчети на доходите на атракциона пред Националната агенция по приходите (НАП) и че очевидно за тези получени кеш суми не са били плащани данъци. 

Полк. Стефан Калчев, който дълги години е работил като охрана в "Исторически парк", заяви, че до този момент държавата не е правила никакви проверки на Ивелин Михайлов.

Калчев твърди, че е попаднал в "много страшна схема" и че Ивелин Михайлов му дължи общо 417 000 лева. Стефан Калчев заяви, че на Ивелин Михайлов активно съдействал друг човек - Щелян Калчев, който по думите на половника е бивш затворник в САЩ.

Ивелин Михайлов обещавал на Стефан Калчев, че с времето ще получава дивиденти от своите инвестиции. 

"На Ивелин приятелите му са от контингента на мутрите", разказа полк. Калчев.

Той твърди, че за Михайлов работили предимно хора с ромски произход, на които раздавал от сакове пари кеш, без каквито и да било документи. 

Последният изслушан бе инвеститорът в "Исторически парк" Симеон Иванов. Той разказа, че на 23 март 2023 г. е инвестирал в парка чрез посредник - Мирослав Стоянов, 10 000 лв с 1% лихва на месечна основа за период от една година. Обещаните пари обаче получил едва днес, когато се разбрало, че ще говори пред комисията.