Италианският Орган за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) започна разследване срещу Armani и Dior за нелоялни търговски практики, свързани с предполагаема експлоатация на работници във веригите им за доставки.

Институцията проучва дали двете компании са правили „неверни изявления за етична и социална отговорност“ за условията на труд при подизпълнителите им, произвеждащи чанти и други луксозни стоки, уточнява "Файненшъл таймс".

Според Органа за защита на конкуренцията и пазара компаниите изглежда са разчитали на доставчици, които са плащали на работниците „неадекватни“ заплати. Служителите са се трудили при лоши здравни условия и при недобра безопасност и са полагали прекомерен извънреден труд.

Двете групи са разследвани за потенциално „незаконно поведение при промотирането и продажбата на дрехи и аксесоари“.  

Представители на надзорния орган и членове на антитръстовото звено на италианската финансова полиция са извършили проверки в централата на Armani и други дружества от групата, както и в централата на Dior Italia във вторник.

Армани груп смята, че обвиненията са неоснователни. Управляваната от Бернар Арно LVMH, собственик на Dior и най-голямата компания за луксозни стоки в света, не е коментирала.

Наскоро италианските производствени дъщерни дружества на Dior и Armani бяха поставени под съдебна администрация заради опасения за злоупотреби във веригите им за доставки в Италия.

Властите установиха, че двете дъщерни дружества, изцяло притежавани от компаниите майки, са използвали китайски подизпълнители в Италия, които изглежда са злоупотребявали със служителите си, много от които са чуждестранни работници от Китай. Много от тях са живеели в мизерни импровизирани общежития над помещенията, обикновено над запаси от неправилно съхранявани запалими химикали, вижда се в съдебните документи, пише "Файненшъл таймс". Някои от служителите са били в Италия незаконно, което ги прави още по-уязвими за злоупотреби и експлоатация.

Тричленен състав на специален съд в Милано установи през април, че Giorgio Armani Operations небрежно е толерирала производствена система „явно насочена към намаляване на разходите и максимализиране на печалбите чрез заобикаляне на наказателното и трудовото законодателство“. Компанията, освен това, не е извършила минимални проверки и одити на веригата за доставки.

Разследващите са установили, че Dior е плащала на китайския си доставчик 53 евро за чанта, която след това е можела да продаде за хиляди евро. Установено е, че тази фирма също не е извършила основна проверка или не е упражнила адекватен надзор върху доставчиците си.

Стартирането на сериозните проверки е изключително вредно за сектора и за марките, държащи на имиджа си, които успяват да поддържат престижа си отчасти чрез популяризиране на идеята, че продуктите им се произвеждат от френски и италиански занаятчии по високи стандарти.

Компаниите за луксозни стоки се стремят и да подчертаят, че продуктите им са устойчиви и етични по същността си поради майсторската изработка, за разлика от бързата мода.

Въпреки това през последните години веригите за доставки на луксозни стоки са подложени на засилен контрол, тъй като потребители и инвеститори осъзнават по-добре рисковете от нестандартни практики от страна на подизпълнителите. Много групи, като например „Шанел“, инвестираха значителни средства в закупуването на доставчиците си и тяхната вътрешна интеграция.